Brief regering; Voorgenomen inkoop van gedragsinterventies voor volwassenen en de integraliteit van de justitiële gedragsinterventies voor jongeren - Reclasseringsbeleid

Deze brief is onder nr. 115 toegevoegd aan dossier 29270 - Reclasseringsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reclasseringsbeleid; Brief regering; Voorgenomen inkoop van gedragsinterventies voor volwassenen en de integraliteit van de justitiële gedragsinterventies voor jongeren
Document­datum 15-02-2017
Publicatie­datum 15-02-2017
Nummer KST29270115
Kenmerk 29270, nr. 115
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

29 270 Reclasseringsbeleid

Nr. 115 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 februari 2017

In het algemeen overleg Justitiële Jeugd van 18 januari 2017 (Kamerstuk 28 741, nr. 31) heb ik uw Kamer toegezegd nader in te gaan op de voorgenomen inkoop van gedragsinterventies voor volwassenen en de integraliteit van de justitiële gedragsinterventies voor jongeren. Met deze brief doe ik die toezegging gestand.

Aanbesteden uitvoering gedragsinterventies

Met mijn brief van 24 november 2014 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de redenen om het kwaliteitssysteem van de gedragsinterventies aan te passen.1

Het nieuwe kwaliteitssysteem leidt tot het effectiever inzetten van justitiële interventies. In de brief heb ik beschreven hoe de destijds geldende kwaliteitseisen en de dalende instroom ervoor zorgde dat het systeem vastliep. Hoe het kwaliteitssysteem gedragsinterventies vorm krijgt, heb ik uiteengezet in mijn brief van 1 juli 2016.2 Bij de ontwikkeling van het nieuwe kwaliteitsstelsel heb ik ook kritisch naar de rol van het Ministerie van Veiligheid en Justitie gekeken. Geconstateerd werd dat er vanuit het ministerie binnen de subsidierelatie onvoldoende regie was op het zorgen dat de praktijk beschikte over een passend aanbod van kwalitatief goede interventies.

Met de deelcommissie justitiële interventies en de programmacommissie van het programma Kwaliteit Forensische Zorg zijn belangrijke stappen gezet om ervoor te zorgen dat er structureel een passend aanbod van kwalitatief goede interventies ontstaat. Door de gedragsinterventies vanaf 2018 door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te laten aanbesteden geef ik invulling aan de gewenste regie door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

DJI stelt kwaliteitseisen bij de periodieke aanbesteding. Bijvoorbeeld dat de interventie erkend moet zijn door de deelcommissie justitiële interventies. Voorts geeft de aanbesteding de mogelijkheid om de efficiency van de uitvoering van interventies verbeteren en om - indien noodzakelijk - te sturen op een uniform aanbod.

DJI werkt momenteel de plannen voor de aanbesteding uit. In de aanbestedingen die het Specialistisch Inkoopcentrum (SIC) van DJI uitvoert, staat gunning op de beste prijs/kwaliteit-verhouding centraal. Het SIC zet zich in om onnodige administratieve lasten te voorkomen en bureaucratie terug te dringen.

Door de uitvoering van gedragsinterventies aan te besteden worden andere partijen (bijvoorbeeld forensische zorgaanbieders) ook in de gelegenheid gesteld de gedragsinterventies uit te voeren.

Integraliteit justitiële gedragsinterventies voor jongeren

Het is belangrijk dat jongeren de hulp kunnen krijgen die nodig en passend is om risicogedrag te verminderen en zorgen om hun ontwikkeling wegnemen. Daarbij past een zorgvuldige indicatiestelling en toepassing door gekwalificeerde professionals.

Er is een aanbod van erkende jeugdinterventies dat ingezet kan worden vanuit jeugdhulp en in het justitiële domein. Justitiële interventies worden ingekocht door de gemeenten als ze in strafrechtelijk kader opgelegd worden als bijzondere voorwaarde, en kunnen worden ingekocht door de gemeenten, om te benutten vanuit jeugdhulp, met uitzondering van enige interventies die als leerstraf (hoofdstraf) in het jeugdstrafrecht worden opgelegd. Onder de justitiële jeugdinterventies die door gemeenten ingekocht kunnen worden is ook een aantal systeemgerichte interventies waarbij de ouders nauw betrokken worden.

Interventies die als leerstraf worden opgelegd worden door het Ministerie van Veiligheid en Justitie gefinancierd, en de interventies die ingezet worden vanuit jeugdhulp worden door gemeenten ingekocht. De Raad voor de Kinderbescherming benut de databank van erkende interventies van het NJI in het kader van haar adviserende rol.

Op diverse plekken in Nederland is een nauwe samenwerking op casuïstiekniveau tussen gemeenten en justitie tot stand gekomen, in proeftuinen en bij samenwerkingstafels. De ervaring en kennis van verschillende instanties en professionals worden ingezet om een op maat gesneden en integrale aanpak voor iedere jongere te realiseren.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Noot 1

Kamerstuk 29 270, nr. 94

Noot 2

Kamerstuk 29 270, nr. 112


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.