Artikel 1-lezing 2017: prof. mr. Job Cohen spreekt over Artikel 1 Grondwet en de gemeentelijke decentralisaties, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 7 april 2017 14:30 - 18:00
plaats Utrecht
locatie Achter Sint Pieter 200, Raadzaal rechtendepartement Toon locatie
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Op 1 januari 2015 kregen gemeenten drie grote taken op het sociale domein toebedeeld. Zij zijn sindsdien verantwoordelijk voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt - allemaal onderwerpen die voor veel mensen van wezenlijk belang zijn. Decentralisatie betekent dat iedere gemeente deze taken op zijn eigen manier aanpakt. Dat leidt er onherroepelijk toe dat de ene gemeente zijn burgers meer zal bieden dan een andere. Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot het gelijkheidsbeginsel? Dat is niet alleen een juridische vraag, maar ook een maatschappelijke en een politieke. Twee jaar later is het tijd om een eerste balans op te maken. Dat gebeurt door prof. mr. Job Cohen, Thorbeckehoogleraar Gemeenterecht/Gemeentekunde bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Universiteit Leiden. Job Cohen was - onder meer - van 2001 tot 2010 burgemeester van Amsterdam, en kent de problematiek als geen ander.

Referentenpanel

  • Prof. mr. Remco Nehmelman, hoogleraar Publiek organisatierecht, Universiteit Utrecht
  • Mr. Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en lid van de commissie Europa en inter-nationaal van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)
  • Drs. Hans Sakkers, hoofd afdeling Europese en internationale zaken, Gemeente Utrecht
  • Prof. mr. dr. Margrite Kalverboer, Kinderombudsvrouw

De Artikel 1-lezing vindt plaats op vrijdag 7 april 2017, van 15:00-17:00 uur, in de Raadzaal van het rechtendepartement, Achter Sint Pieter 200, Utrecht. Voor koffie en thee bent u welkom vanaf 14:30 uur. Na afloop is er een borrel tot uiterlijk 18:00 uur.

Begindatum en -tijd

7 april 2017 14:30

Einddatum en -tijd

7 april 2017 18:00

Locatie

Raadzaal van het rechtendepartement, Achter Sint Pieter 200, Utrecht.

Entree

Gratis toegankelijk

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan door voor 1 april 2017 een e-mail te sturen naar het secretariaat: Rechten.SBRSecretariaat@uu.nl.


1.

Meer over...