Politiek Café: Wat gebeurt er met jouw stem?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 maart 2017 20:00
plaats Den Haag
locatie ProDemos, Hofweg 1A, ingang Bezoekerscentrum Toegang: Gratis, aanmelden verplicht via ons reserveringssysteem Andere activiteiten over de verkiezingen In aanloop naar de Tweede Toon locatie
organisatie ProDemos i

In het Politiek Café van maart bekijken we wat er met je stem gebeurt na de verkiezingen. Er wordt veel gediscussieerd over de verhouding tussen politici en kiezers. Kiezers stemmen minimaal eens per vier jaar, maar wat doen volksvertegenwoordigers met die stem? Luisteren politici daarna niet meer wat de kiezers willen?

Critici vinden dat het huidige systeem niet goed werkt. Ze willen meer invloed creëren voor burgers: meer referenda, loting van volksvertegenwoordigers (David van Reybrouck), de ‘Burger Democratie’ (Maurice de Hond) of stadscongressen als aanvulling op gemeenteraden (Code Oranje). Ook GeenPeil doet mee aan de komende verkiezingen met het idee om de relatie tussen kiezers en volksvertegenwoordigers te vernieuwen. Zo stellen ze naar eigen zeggen voor te gaan “fungeren als levende stemkastjes die altijd alleen maar doorgeven wat de leden van GeenPeil gestemd hebben.”

Foto door Luijt

Voldoet het huidige systeem niet meer? Zouden deze ideeën meer invloed geven aan de kiezers en de tevredenheid vergroten? Wat zijn de voor- en de nadelen? En tot slot: Hoe reëel is het om deze en andere alternatieve systemen te introduceren in Nederland?

Over dit onderwerp gaan Bert Blase en Beryl Dreijer met elkaar in gesprek.

Bert Blase is waarnemend burgemeester van Heerhugowaard (vanaf 20 februari) en woordvoerder van Code Oranje. Dit is een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers, die een initiatief heeft gelanceerd voor verandering van de politieke democratie.

Beryl Dreijer staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van GeenPeil. Ze is jurist en sinds 2006 raadslid in de gemeente Velsen. Ze stond o.a. aan de basis van diverse democratische vernieuwingsideeën in Velsen, zoals een Burgertop en Right to Challenge.

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 7 maart, van 20.00 tot 21.30 (inloop 19.30u)
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1A, ingang Bezoekerscentrum Den Haag
  • Toegang: Gratis, aanmelden verplicht via ons reserveringssysteem

Andere activiteiten over de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseert ProDemos samen met het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut ook de volgende evenementen:


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...