VNL steunt parlementaire enquête naar invoering euro

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 1 februari 2017.

Allereerst, Voorzitter, danken wij de initiatiefnemers. Ook VNL vindt het europroject een historische mislukking. De Nederlandse deelname aan de euro is een ongekend fiasco geworden dat nog iedere dag verdere financiële schade oploopt.

Voorzitter, een munt die met Noord-Europese miljarden kunstmatig in leven wordt gehouden, heeft geen bestaansrecht. We kunnen niet blijven doormodderen met dit one-size-fits-all beleid voor verschillende soorten monetaire culturen.

En dat zeggen ook prominenten als Frits Bolkestein, Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de architect van de euro Otmar Issing. Zij waarschuwen al jarenlang dat de munteenheid een kaartenhuis op instorten is. Graag horen wij een reactie van de minister van Financiën hierop.

Voorzitter, het huidige ECB-beleid is catastrofaal. Het massaal bijdrukken van geld leidt tot gevaarlijke situaties. En de rente die kunstmatig laag wordt gehouden vernietigt de koopkracht van onze gepensioneerden en spaarders.

Nederland staat voor ruim 90 miljard garant voor de schulden van Zuid-Europa. VNL zegt daarom: Maak een einde aan deze huidige muntunie én kom ook met een werkbaar alternatief: wat ons betreft splitsen we de euro in een noordelijke en zuidelijke munt.

En over alternatieven gesproken, Voorzitter. Mijn fractie heeft eerder schriftelijke vragen gesteld over The Matheo Solution. Deze werden schrikbarend slecht beantwoord door de minister van Financiën. Graag horen wij vandaag een uitgebreide waardering van dit alternatief.

Voorzitter, ik rond af. De euro heeft ons enorm veel welvaart en soevereiniteit gekost. Zoals de initiatiefnemers terecht aangeven was de invoering van de munt één van de meest ingrijpende politieke besluiten uit de Nederlandse geschiedenis.

Daarom steunt VNL een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Laat zij die verantwoordelijk zijn - Lubbers, Kok en Zalm - onder ede hun verhaal doen. Nederland verdient het.

Dank u wel.