Sinds 1933 niet zoveel partijen in de race voor het stembiljet - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 28 oktober 2020
kalender

Sinds 1933 niet zoveel partijen in de race voor het stembiljet

woensdag 1 februari 2017, 10:41

DEN HAAG (PDC i) - Het aantal partijen dat op het stembiljet wil komen is sinds 1933 niet zo groot geweest. Toen deden 54 partijen een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. Gisteren bleek dat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen 31 partijen kandidaatlijsten hadden ingeleverd en daarmee op het stembiljet willen komen. Na de oorlog waren 1971 en 1981 met 28 partijen 'topjaren'.

Het is nog niet duidelijk of ook alle 31 partijen overal op het stembiljet komen. In alle kieskringen i hadden kandidatenlijsten met voldoende ondersteuningsverklaringen moeten worden ingeleverd. Dat is veel nieuwe partijen niet gelukt, en alleen in de kieskringen waar een ' geldige' kandidaatlijst is ingeleverd komt de partij ook op het stembiljet. Deze nieuwe partijen hebben tot vrijdag de tijd gekregen eventuele 'verzuimen' te herstellen.

Vrijdag 3 februari om 16:00 uur zal de Kiesraad in een openbare zitting bekend maken welke partijen uiteindelijk in welke kieskringen op de stembiljetten komen.

In de maandag verschenen Hofvijver - de nieuwsbrief van het Montesquieu Instituut - is onderstaande grafiek te vinden waarin het aantal op het stembiljet voorkomende partijen sinds 1918 is afgezet tegen het aantal partijen dat ook een zetel in de Tweede Kamer behaalt.

 
Grafiek aantal deelnemende partijen sinds 1918