Minister Hennis bezoekt Noorwegen, Oslo - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 14 augustus 2020
kalender

Minister Hennis bezoekt Noorwegen, Oslo

Oslo, Noorwegen. Stadhuis
datum 31 januari 2017 - 1 januari 2017
plaats Oslo, Noorwegen
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, breng op 31 januari en 1 februari een bezoek aan Noorwegen. Zij spreekt in Oslo met haar Noorse collega Ine Eriksen Soreide en aansluitend bezoeken beide ministers gezamenlijk een wintertraining van het Korps Mariniers in Reinmoen, in het noorden van Noorwegen. Het bezoek staat vooral in het teken van de ontwikkelingen aan de noordflank van het NAVO verdragsgebied.

Nederlandse mariniers trainen al tientallen jaren in Noorwegen, maar de ministers willen die samenwerking de komende tijd verdiepen, bijvoorbeeld door niet alleen in Noorwegen, maar ook meer gezamenlijk met de Noren te trainen. Beide landen werken al intensief samen in diverse missies. Zo namen Noorwegen, Nederland en Duitsland in 2015 het voortouw voor de (interim) Very Joint High Readiness Taskforce, de ‘flitsmacht’ van de NAVO. In 2017 zullen Noorwegen, Nederlandse en Duitse eenheden het leeuwendeel leveren van de multinationale battlegroup van de NAVO in Litouwen. Ook in Irak ondersteunen en adviseren zowel Noorse als Nederlandse special forces de Irakese veiligheidstroepen.

Ook op andere gebieden verkennen de ministers verdergaande samenwerking. Zo zal Noorwegen binnenkort toetreden tot het multirole tanker project (MRTT). Daarnaast is Noorwegen is net als Nederland partner in het F-35 project.


1.

Meer over...