Strafbare meningsuiting, Leiden

Stadhuis van Leiden
Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 februari 2017 19:00
plaats Leiden
locatie Universiteit Leiden Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG), Lorentzzaal Steenschuur 25 in Leiden Toon locatie
aanwezigen Th.C. (Thom) de Graaf i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Op 16 februari 2017 organiseren de Thema-afdeling Veiligheid & Justitie en Samenleving, Migratie en Asiel een debat over strafbare meningsuiting.

Artikel 7 van de Grondwet garandeert onze vrijheid van meningsuiting. Van een absoluut recht is echter niet te spreken. De wet kan grenzen stellen aan de vrijheid van meningsuiting en doet dat ook. De discriminatieartikelen 137c tot en met 137g in het Wetboek van Strafrecht zijn een goed voorbeeld van zo’n beperking, maar we kennen ook simpelere verboden zoals het verbod op belediging en smaad. De actualiteit van deze wettelijke beperkingen is daarbij evident.

Waar moet de grens liggen van de vrijheid van meningsuiting, en is zo’n grens wel nodig? Over die vraag gaan Thom de Graaf (D66-fractievoorzitter Eerste Kamer en voormalig minister), Paul Cliteur (hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan Universiteit Leiden), Jeroen ten Voorde (bijzonder hoogleraar Strafrechtsfilosofie en universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan Universiteit Leiden) en Ingeborg Doves (Officier van Justitie in Den Haag en portefeuillehouder Discriminatie) in debat. De focus van het debat ligt daarbij op de strafbare discriminatie.

Aanmelden is verplicht, en kan via het sturen van een bericht naar strafbaremeningsuiting@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u het programma.

16 februari

19:00 uur

Universiteit Leiden

Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG), Lorentzzaal

Steenschuur 25 in Leiden


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...