Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid, Nijmegen

Nijmegen
Anton Bussemaker
datum 30 januari 2017 15:00
plaats Nijmegen
aanwezigen H.G.J. (Henk) Kamp i, R.H.A. (Ronald) Plasterk i, M.E. (Matthijs) Huizing i e.a.

OVERHANDIGING RESULTATEN ACTIETEAM AAN MINISTERS PLASTERK EN KAMP

De resultaten van het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid worden op maandag 30 januari 2017 vanaf 15.00 uur overhandigd aan de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Kamp (Economische Zaken). Dat gebeurt tijdens de conferentie ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden, mensen bewegen’ in Nijmegen. Voorafgaand hieraan bezoekt minister Plasterk twee grensoverschrijdende projecten. We nodigen journalisten hierbij van harte uit om aanwezig te zijn bij de overhandiging van het rapport en de actieagenda aan de ministers door Matthijs Huizing (voorzitter van het actieteam) en het werkbezoek.

De Nederlandse grens met België en Duitsland is meer dan duizend kilometer lang. In de grensregio’s liggen zeven provincies en meer dan honderd gemeenten waar bijna zes miljoen Nederlanders werken, ondernemen of studeren. Voor hen liggen er ook allerlei kansen net over de grens. Die kansen worden nu niet of onvoldoende benut. De economie en arbeidsmarkt in de grensregio’s functioneren minder goed dan in andere regio’s van ons land. Zo is de arbeidsparticipatie relatief lager en de werkloosheid hoger in de grensgebieden.

Bewustzijn vergroten, belemmeringen wegnemen

Daarom is eind 2015 het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid opgericht. In het actieteam werken bestuurders en professionals van grensgemeenten, -provincies, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Euregio’s, MKB-Nederland en de Rijksoverheid nauw met elkaar samen. De belangrijkste doelen van het actieteam zijn het vergroten van het bewustzijn van kansen en mogelijkheden net over de grens. En het zoveel mogelijk wegnemen van grensbelemmeringen. Op welke manier dat gebeurt is door het actieteam vastgelegd in een rapport en actieagenda. Hierin staan ook tal van goede voorbeelden van grensoverschrijdende projecten uit alle grensregio’s.

Conferentie actieteam

In de actieagenda staan veertig acties die zijn of worden uitgevoerd om het werken, ondernemen en studeren in de buurlanden België en Duitsland vanzelfsprekender en gemakkelijker te maken. Het rapport en de actieagenda worden op 30 januari door Matthijs Huizing (voorzitter actieteam) aan de ministers Plasterk en Kamp overhandigd tijdens de conferentie ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden, mensen bewegen’. Bij deze conferentie zijn circa 300 bestuurders, professionals en ondernemers uit de grensregio aanwezig. Kennisuitwisseling en het delen van methodes voor slimme en duurzame grensoverschrijdende samenwerking staan deze dag centraal.

Werkbezoek grensregio

Voorafgaand aan de overhandiging brengt minister Plasterk een werkbezoek aan de grensregio met Duitsland. Hij bezoekt eerst de Hochschule Rhein-Waal in Kleve (Duitsland). Hier gaat de minister in gesprek met studenten en medewerkers uit Nederland en Duitsland over de projecten Krachtige kernen (vergroting van de leefbaarheid in dorpskernen) en Spectors (ontwikkeling nieuwe toepassingen voor drones). Daarna reist de minister van Kleve naar Millingen aan de Rijn. Daar bezoekt hij het brandweerkorps, dat nauw samenwerkt met de collega’s net over de grens. Er vinden gezamenlijke oefeningen en trainingen plaats en er wordt gewerkt aan een oplossing, waarbij de Duitse brandweer in Nederland ingezet kan worden, en omgekeerd.


1.

Meer over...