Afval: ambitieuzere doelstellingen op weg naar een circulaire economie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 23 januari 2017, 17:43.

De milieucommissie stemt op dinsdag 24 januari over een voorstel voor wijzigen van het beheer van, het pakket afvalbeheer die vier richtlijnen omvat. In eerdere resoluties riep het Parlement al op tot ambitieuzere doelstellingen. Verpakkingsafval is een interinstitutionele prioriteit voor 2017 en deze stemming is de eerste stap op weg naar onderhandelingen met de Commissie i en de Raad i.

Volgens statistieken uit 2014, wordt 44% van alle huishoudelijk afval in de EU i gerecycleerd of gecomposteerd. Dit in vergelijking met slechts 31% in 2004. Tegen 2020 zouden de lidstaten meer dan 50% van het afval moeten recyclen of composteren.

Er wordt dus nog veel afval gestort of verbrand. Deze week stemt de milieucommissie over een wetgevingspakket met ambitieuzere doelstellingen.

Het wetgevingspakket

Het pakket gaat over afvalbeheer op een efficiëntere en effectievere manier. Het is de eerste stap op weg naar een circulaire economie, waar de meeste, zo niet alle producten en materialen worden hergebruikt of steeds opnieuw worden gebruikt (door middel van reparatie, opknappen en recycling).

Een beter beheer van afval komt het milieu, de gezondheid en zelfs de economie ten goede omdat afval een inkomstenbron kan zijn: bijvoorbeeld als 95% van de mobiele telefoons zouden worden ingezameld, zou de besparing op materiële kosten oplopen tot meer dan €1 miljard per jaar.

Het pakket bestaat uit vier afzonderlijke richtlijnen: over afval, stortplaatsen, verpakking en recycling van voertuigen, batterijen en elektronische apparatuur.

Huishoudelijk afval

Huishoudelijk afval vertegenwoordigt ongeveer 10% van alle afval in de EU.

Tussen 2004 en 2014, nam het huishoudelijk afval af met 3%. Echter, er is geen uniforme trend: in Denemarken, werd het aantal kilogram huishoudelijk afval per hoofd van de bevolking aanzienlijk hoger terwijl dit in Spanje aanzienlijk verminderde.

Stortplaatsen

Momenteel in de EU is het verboden om onbehandeld afval te storen en het aandeel van biologisch afbreekbaar stedelijk afval dat eindigt op stortplaatsen was al minder dan 35% in 2016. De meeste EU-landen i lopen echter achter ten opzichte van de huidige doelstellingen.

In 2014 stortten landen als Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden vrijwel geen huisvuil terwijl andere landen zoals Cyprus, Kroatië, Griekenland, Letland en Malta nog meer dan driekwart van hun huishoudelijk afval naar stortplaatsen brengen. Het voorstellen van de Commissie is om dit te beperken tot 10% tegen 2030.

Verpakkingen

Verpakking bestaan uit papier en karton, glas, kunststof, hout en metaal. Plastic en houten verpakkingen zijn goed voor het laagste aandeel in de recycling, maar er zijn grote verschillen in de recyclingtarieven voor de verschillende verpakkingsmateriaal in de lidstaten.

Recycling

Het afvalpakket bevat ook correcte recycling van oude voertuigen, batterijen en elektronisch afval: de inzameling, terugwinning en recycling en hergebruik van elektrische en elektronische apparatuur.

REF. : 20170120STO59356


1.

Relevante EU dossiers