EP voorzitter Tajani of Pitella? Lood om oud ijzer

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2017, 20:08.

Vandaag kon het Europees Parlement een nieuwe voorzitter kiezen. Er waren zeven kandidaten maar uiteindelijk ging het toch tussen de kandidaten van de grote fracties: de christendemocraat Tajani en de socialist Pitella.

Tajani, door zijn leermeester Berlusconi gepokt en gemazeld in de politiek, besloot zijn verkiezing zeker te stellen door een deal met Mr. Europe, Guy Verhofstadt. De fracties van christendemocraten en liberalen zetten hun overeenkomst op papier, en wat blijkt? Dit is de route naar de verenigde staten van Europa. Beide fracties, waar ook CDA en VVD deel van uitmaken, stellen dat er een nieuw economisch bestuur in de EU moet komen. Dat moet worden gebaseerd op het zogenoemde Vijf Presidentenplan. Lees: een federale Unie die politiek, economisch, fiscaal en monetair één geworden is. Dat geheel wordt aangevuld met een nieuwe Europese defensie Unie en een compleet nieuw stelsel van Europese belastingen.

Een stem op Tajani is dus een stem op Verhofstadt en een federaal Europa. Een stem op Tajani is een stem voor de nieuwe Europese economisch en politieke Unie. Dat kan ik onmogelijk steunen. Zeker, we moeten in Europa samenwerken. Maar ik wil geen EU-regering in Brussel die alles voor de Lidstaten gaat bepalen.

Ook de socialistische kandidaat Pitella heb ik niet gesteund. Die heeft openlijk verklaard, ook bij Verhofstadt gevist te hebben naar een dergelijke overeenkomst. Maar hij greep kennelijk naast het net.

Ik heb me bij de eindstemming laten leiden door onze kijk op Europa. Die is heel anders dan die van de beide Italianen. Daarom heb ik me van stemming onthouden.

Peter van Dalen

ChristenUnie-SGP

Dinsdagavond 17 januari 2017