Gebrek aan controle op verkeersovertreders in verschillende gemeenten

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op vrijdag 13 januari 2017, 2:49.

Vragen van het lid Visser (VVD) aan de minister van Infrastructuur en Milieu en de minister van Veiligheid en Justitie over gebrek aan snelheidheidscontroles in diverse gemeenten

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het artikel “Boos over uitblijven snelheidscontroles”? [1]
  • 2. 
    Klopt het bericht dat de politie in diverse Nederlandse gemeenten de snelheid op 30 en 60 km wegen niet controleert? Is dit de officiële beleidslijn van de politie en het Openbaar Ministerie (OM)? En zo ja, wat is uw reactie hierop?
  • 3. 
    Deelt u de mening van de leden van de VVD fractie dat juist op deze wegen vanwege de verkeersveiligheid de fysieke (snelheids-)controles moeten worden aangescherpt? Zo nee, waarom niet? Hoe beoordeelt u dan de recente onderzoeksresultaten van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat de meeste verkeersdoden (61%) vallen op gemeentelijke wegen?
  • 4. 
    Deelt u de mening van de politie dat zij alleen vaker snelheidscontroles willen uitvoeren als gemeenten hun straten anders inrichten? Zo ja, welke afspraken worden/zijn er met de gemeenten gemaakt over aanpassingen in de weginrichting? Bent u bereid om op korte termijn in gesprek te gaan met gemeenten, politie en het OM om er snel voor te zorgen dat de verkeersveiligheid verhoogd kan worden?
  • 5. 
    Kan worden toegelicht welke beoordelingscriteria de politie hanteert voor het al dan niet uitvoeren van fysieke controles op snelheid en huftergedrag in het verkeer? Hoe verhoudt zich dit met de prioriteiten van het OM? Welke afspraken zijn hierover gemaakt?
  • 6. 
    Kunt u toelichten welke afspraken er tussen de politie en gemeenten van kracht zijn over de handhaving op verkeersveiligheid? In hoeverre is verkeersveiligheid een speerpunt binnen de regionale driehoeken? Kan een overzicht worden gegeven van het aantal gemeenten die verkeersveiligheid als prioriteit in hun veiligheids/handhavingsplannnen hebben opgenomen?
  • 7. 
    Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het Algemeen Overleg Wegverkeer en Verkeersveiligheid, 18 januari a.s.?

[1]"Boos over uitblijven snelheidscontroles", De Gelderlander, 12 januari 2017