Bas' Album top 15: 2016 was een sterk jaar

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op maandag 9 januari 2017.

Ieder jaar zet Bas Eickhout, Europarlementariër én muziekliefhebber zijn beste vijftien albums op een rijtje. Dit jaar op 1 (natuurlijk): A moon shaped pool van Radiohead. Vertel Bas over jouw beste album uit 2016 op Facebook.

Er is al veel gezegd en geschreven over 2016: met name over de vele overleden muzikale grootheden. Maar er is eigenlijk minder geschreven over hoe goed 2016 muzikaal was. Wellicht is er een link; zeker in het geval van de prachtige zwanenzang van David Bowie of de donkere plaat die Nick Cave maakte bij het overlijden van zijn zoon. Maar 'oudjes' als Iggy Pop, Radiohead, Deftones en PJ Harvey maakten een plaat als nooit tevoren.

Donkere tijden zijn meestal een goede inspiratiebron voor artiesten (zie alleen al PJ Harvey's reactie op de uitslag van het Brexit-referendum). In die zin is de oogst van 2016 uitermate sterk: ik moest heel wat schrappen om binnen de vijftien te blijven. Met Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president kunnen we in 2017 dus heel wat Amerikaanse artiesten verwachten. Voorlopig ga ik nog steeds niet uit van Franse artiesten in mijn volgende top vijftien. Hoop doet leven ;-)

Bas' Album Top 15 van 2016

 

1.

 

Radiohead

A moon shaped pool

2.

 

David Bowie

Blackstar

3.

 

PJ Harvey

The hope six demolition project

4.

 

Iggy Pop

Post pop depression

5.

 

Heron Oblivion

Heron oblivion

6.

 

Crippled Black Phoenix

Bronze

7.

 

Nick Cave & the Bad Seeds

Skeleton tree

8.

 

Motorpsycho

Here be monsters

9.

 

Black Mountain

IV

10.

 

The Veils

Total depravity

11.

 

Klangstof

Close eyes to exit

12.

 

De Staat

O

13.

 

Wall of Death

Loveland

14.

 

Deftones

Gore

15.

 

Blues Pills

Lady in gold