Politiek Café Zout, Oss

Oss
datum 8 januari 2017 16:00
plaats Oss
locatie De Groene Engel Toon locatie
aanwezigen M.P.M. (Mart) van de Ven i, M. (Micha) de Winter, A.Z. (Arnold) Merkies i, L.M.C. (Lilian) Marijnissen i e.a.
organisatie Politiek Café Zout

In het nieuwe jaar trapt Zout af met een veelbelovend programma over tekort schietende ouderenzorg, geweld in de jeugdzorg en Nederland belastingparadijs.

Samen met Carin Gaemers stelde Hugo Borst het manifest Scherp op Ouderenzorg op, om kwetsbare ouderen weer de zorg te kunnen geven die zij zo hard nodig hebben. Inmiddels zijn er al meer dan 100.000 steunbetuigingen voor het manifest binnengekomen. Ook politiek Den Haag heeft het manifest omarmd. Gaat er nu echt wat veranderen in de ouderenzorg? Hugo Borst wordt in Zout ondervraagd door gastinterviewer Lilian Marijnissen.

Geboren Ossenaar professor Micha de Winter is voorzitter van de Commissie Geweld Jeugdzorg. De Winter stuitte in een vooronderzoek op extreem en langdurig geweld door allerlei instellingen en pleeggezinnen in het hele land. Dat wordt nu verder uitgezocht. Wat is er precies gebeurd? Hoe heeft het kunnen gebeuren, waarom deden deze mensen dat, waarom dachten ze dat zulk gedrag geoorloofd of goed was? Wat heeft het voor impact gehad op het leven van de slachtoffers?

Is Nederland een belastingparadijs? Op een door hulporganisatie Oxfam Novib gepubliceerde lijst van belastingparadijzen prijkt Nederland gewoon nog op een derde plaats. Maakt Nederland het echt zo bont als Bermuda en de Kaaimaneilanden? In Zout een debat met VVD-Eerste Kamerlid Mart van de Ven en SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies.

De columns worden uitgesproken door stadsgids Jan Ulijn en gastcolumnist en Brabants Dagblad journalist Rene van de Lee.

Voor de muziek tekenen Bert-Jan Kuijpers en Henk Sterken.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van muziekdocentLeon Hoeks.

Zout vindt plaats in de Groene Engel op zondag 8 januari en begint om klokslag 16.00 uur.


1.

Meer over...