Superfort Europa, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 22 februari 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen i, D. (Dimitri) Tokmetzis i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Het budget dat Brussel beschikbaar stelt voor de bewaking van de Europese grenzen is de laatste jaren snel gestegen. De reden: terrorisme en het toenemende aantal vluchtelingen. De nieuwe surveillance technologie is een groeimarkt waar door de defensie-industrie niet alleen de nieuwste snufjes ingezet worden maar die ook letterlijk aan terrein wint door de deals die Brussel met zogenoemde derde landen afsluit. In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met Noord-Afrikaanse landen, zoals Niger. Wat houden deze deals in? En welke impact hebben ze op Niger en de landen daar omheen?

Met in dit programma onder anderen

Shuchen Tan

regisseur at VPRO Television

Dimitri Tokmetzis

Correspondent Data & Transparantie

Maaike Goslinga

International Editor at De Correspondent

Marijn Hoijtink

universitair docent, VU / gepromoveerd op de 'veiligheidsindustrie'

Lorenzo Bagnoli

journalist, IRPI

Jelle van Buuren

PHD student Universiteit Leiden, Centre for Terrorism and Counter Terrorism

Saskia Houttuin

journaliste, Bureau Buitenland VPRO

Arjan Hehenkamp

Algemeen directeur, Artsen zonder Grenzen

Francesco Mascini

Regional coordinator migration Maghreb/Sahel, Dutch Embassy Tunis

  • Shuchen Tan maakte in 2014 al een film over de veiligheidsindustrie, namelijk Het veiligheidscomplex. Aansluitend organiseerden wij een meet up in Pakhuis de Zwijger. Nu reisde Shuchen voor Tegenlicht af naar Niger: welke impact heeft het verleggen van de Europese grenzen ter plekke? Wat maakte ze mee? En wat betekent dat voor ons? We praten met haar over het maakproces en de keuzes die ze maakte voor Superfort Europa.
  • Dimitri Tokmetzis en Maaike Goslinga zijn met De Correspondent het onderzoeksproject Security for sale naar de Europese veiligheidsindustrie gestart, samen met twintig journalisten uit heel Europa. De Tegenlicht aflevering Superfort Europa is onderdeel van het project. Wat houdt dit onderzoeksproject in? Wat is de meerwaarde van deze grootschalige journalistieke samenwerking? En aan welke verhalen werken ze momenteel?
  • Naast een presentatie van Maaike en Dimitri, gaan we via skype in gesprek met Lorenzo Bagnoli van het Investigative reporting project Italy. Hij maakt ook onderdeel uit van het Security for sale-project.
  • In 2016 promoveerde Marijn Hoijtink aan de UvA met haar proefschrift ‘Securing the European ‘Homeland’: Profit, Risk, Authority’. Momenteel is ze verbonden aan de Vrije Universiteit als Assistent Professor Internationale Betrekkingen.
  • Het outsourcen van grenzen is niet enkel van deze tijd, maar steekt de kop op bij iedere grote migratiegolf naar Europa, vertelt Jelle van Buuren. Hij is als onderzoeker en universitair docent verbonden aan Het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (Universiteit Leiden) en we gaan met hem in gesprek over grenzen, migratie en veiligheid.
  • Saskia Houttuin is Nederlands-Frans journalist. Zij werkt voor het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en schrijft daarnaast over ontwikkelingen in (met name Franstalig) Afrika. Ze maakte o.a. verhalen over migratie in Senegal en Algerije.
  • Arjan Hehenkamp is algemeen directeur bij Artsen zonder Grenzen en reisde onlangs af naar Libië. Hij zag met eigen ogen wat de humanitaire gevolgen zijn van het buitenlandbeleid van Europa, waarover wij met hem in gesprek gaan.
  • Francesco Mascini is werkzaam op de Nederlandse ambassade in Tunesië en is regionale coördinator migratie voor Maghreb en Sahel. Wat is het belang van het gevoerde beleid?

Vanaf 19 februari 2017 worden op De Correspondent meerdere artikelen gepubliceerd die vanuit hetzelfde onderzoeksproject ‘Securing Europe’ zijn voortgekomen. Met onderstaande code kun je een maand gratis alles lezen. Ga naar corr.es/tegenlicht17 en voor deze code in: meetup.

Lees en bekijk meer

Het veiligheidscomplex

Het idee van één Big Brother moet plaatsmaken voor een toekomst/realiteit van vele Little Sisters: een netwerk van surveillancetechnologieën die ons allemaal in de gaten houden. Bekijk de film van Shuchen Tan terug >>

Tegenlicht Meet Up #11: Het veiligheidscomplex

Welke implicaties heeft de uitbreiding van het controleapparaat van Fort Europa voor de 'gewone burger'? Met Ben Hayes, Sharon Gesthuizen, Dennis Broeders en Max Snijder. Bekijk de avond terug >>

Zo ontrafelen wij de Europese veiligheidsindustrie met journalisten uit negen landen

Europa wil een veiligheidsunie om zijn burgers te beschermen. Maar wie in Europa bepaalt wat ‘veiligheid’ is? En worden we echt veiliger van al die maatregelen en nieuwe technologieën? Sinds maart proberen wij met journalisten uit negen landen antwoord op deze en andere vragen te vinden. Zo staat dat onderzoek ervoor >>

Commercie in veiligheidstechnologie creëert haar eigen vraag

Bij vraag en aanbod rond civiele veiligheidstechnologie spelen commerciële partijen een zo grote rol in het definiëren van onveiligheid dat zij in feite de vraag naar veiligheid creëert. De markt voor homeland security-technologie in Europa groeit dan ook als kool. Dat concludeert Marijn Hoijtink in haar promotieproject naar de ‘veiligheidsindustrie’ in Europa. Lees verder >>

Slimme grenzen

De aanslagplegers in Parijs en Brussel werden niet herkend toen zij de grens overkwamen, terwijl ze wel geregistreerd stonden. De EU zoekt naarstig naar betere opsporingsmethoden. Jelle van Buuren - 7 september 2016. Lees verder >>

Europa wil vluchtelingen tegenhouden in het grootste land van Afrika. De plannen zijn schimmig.

De Europese Unie wil deals sluiten met landen in Afrika om minder migranten deze kant op te laten komen. Maar hoe doe je dat met een land dat niet wíl meewerken? Wij reisden naar Algerije, een vergeten frontlinie van de migratiecrisis, en analyseerden de plannen. Lees meer>>


1.

Meer over...