Breek de lange arm van Ankara

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 21 december 2016.

Voorzitter, de Turkse invloed in ons land lijkt met de dag toe te nemen. Het lukt dit zwakke kabinet maar niet om de lange arm van Erdogan te breken. Opnieuw zijn namen van mogelijke Nederlandse Gülen-sympathisanten doorgegeven aan Ankara. Nu door de voorzitter van Diyanet, tevens werkzaam op de Turkse ambassade.

De Turkse overheid blijft maar stoken in de Nederlandse verhoudingen. Deze intimidatie en spionage mogen we echt niet accepteren. Het kabinet moet de naïeve houding eindelijk laten varen en optreden.

Wij stellen concreet het volgende voor: Beëindig de Turkse financiering van moskeeën in Nederland, pak de ANBI-status van ISN/Diyanet af en stuur, nu hun voorzitter al weg is, ook de Turkse ambassadeur naar huis.

Voorzitter, natuurlijk is de enorme kritiek op Turkije terecht, maar dat juist het CDA hier mee komt is verbijsterend. Nog geen anderhalf jaar geleden ging de partij namelijk nog op werkbezoek bij Diyanet in Turkije. Het CDA vroeg daar toen naar ‘de behoeften en de wensen’ van Diyanet voor de Turken in Nederland. Het CDA had daarna zelfs nog een afspraak met de AK-partij van Erdogan. Veel gekker moet het toch niet worden.

De kritiek van het CDA is dan ook meer dan hypocriet.

Voorzitter, in het Turkije van dictator Erdogan zijn sinds de coup ruim 125.000 militairen, rechters en journalisten ontslagen of opgesloten. Het is een heksenjacht. Het is dan ook te begrijpen dat vele Turkse Nederlanders zich bedreigd voelen.

Het kabinet gaf steeds aan dat mensen dan aangifte moeten doen. Graag horen wij hoeveel aangiften er op dit moment zijn gedaan, hoeveel formele aanklachten er zijn en of er al zaken voor de rechter zijn gebracht of straffen zijn uitgedeeld.

Dank u wel.