Nieuwkomer moet zich aanpassen of wegwezen

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2016, 2:54.

Nederlanders die op een brug met Turkse vlaggen zwaaien en Erdogan hun leider noemen. Die Nederlandse journalisten die daarvan verslag doen het werk onmogelijk maken. Een Utrechtse moskee waar jongeren leren om criminele moslims niet aan te geven. Het COA dat ongelovige nieuwkomers adviseert dit maar voor zich te houden. Ontoelaatbaar, wat de VVD betreft, deze toestanden.

Hetzelfde geldt voor de situatie in Frankrijk, die het AD beschreef ('In Franse moslimwijken durven vrouwen de straat niet meer op', AD 19-12). Hier wordt in feite getolereerd dat de gescheiden leefwereld van mannen en vrouwen die in andere landen bestaat, in Frankrijk wordt overgenomen.

Ook in Nederland zien we dit gebeuren. Denk aan de mogelijkheid om in sommige gemeenten gescheiden te zwemmen. Aan subsidie voor Koranlessen in de taal van nieuwkomers. Of aan situaties dat er geen alcohol wordt geschonken bij een tv-programma om de aanwezige imam niet voor het hoofd te stoten.

Dat is niet hoe wij het hier doen. Niet hoe onze samenleving in elkaar zit. Bij ons zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig. Bij ons hebben we een strikte scheiding tussen kerk en staat. Bij ons heb je de vrijheid om wel of niet te geloven.

Daarop inleveren vindt de VVD ontoelaatbaar. Want je hebt niet voor niets voor onze samenleving gekozen. Dan tolereren wij niet dat je met één been in het land van je voorouders blijft staan. En we tolereren al helemaal niet dat je onze manier van leven en onze waarden niet onderschrijft. Of erger nog, je zelfs tegen onze samenleving keert. Dat is in het belang van Nederland, maar zeker ook in het belang van de nieuwkomer zelf.

Je kunt immers pas volwaardig deel uitmaken van onze samenleving als je er middenin staat, de taal spreekt, een baan en een sociaal netwerk hebt. Moeten we dat opleggen? Ja. En dat doen we ook. Niet voor niets hebben nieuwkomers de plicht om in te burgeren. Dat hebben we in 2013 in de wet opgenomen. De inburgeringstermijn is drie jaar. Dat betekent dat minister Asscher die plicht vanaf 2016 ook kan handhaven.

Eigen broek ophouden

Span je je niet in om echt Nederlander te worden, dan heeft dat consequenties. Voor je uitkering of - uiteindelijk - voor je verblijfsrecht. Je moet er als nieuwkomer alles aan doen om je eigen broek op te houden en te tonen dat je in onze samenleving past.

Het is precies om die reden dat we de verantwoordelijkheid om in te burgeren bij de nieuwkomer hebben gelegd. Laat maar zien dat je er alles aan wil doen. Wil je dat niet, dan is dat prima maar dan pas je dus niet in onze samenleving. Zoek dan vooral een plek om te leven die wel aan je denkbeelden voldoet. Maar Nederland blijft Nederland. Of je het nu leuk vindt of niet.

Malik Azmani is lid van de Tweede Kamer en woordvoerder Integratie voor de VVD