SGP blijft gaan voor Zeeland

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op donderdag 8 december 2016.

“Ik ben verbaasd. Eerst pleiten voor meer geld voor Zeeland, en op het moment dat je je woorden om kunt zetten in daden niet thuis geven. Over twee weken is er nog een herkansing.” zo reageert SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf op het feit dat zijn twee amendementen om meer geld uit te trekken voor de Zeeuwen het vandaag net niet hebben gehaald.

Eerder dit jaar pleitte de commissie-Balkenende ervoor om meer geld te reserveren voor Zeeland. De SGP diende hierover twee moties in. Ze werden bijna unaniem aangenomen. Als vervolg daarop diende SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf twee amendementen in om in totaal bijna 50 miljoen euro extra te reserveren. 25 miljoen voor het Zeelandfonds en 19 miljoen voor het Bèta-college.

Vanmiddag zijn bij de stemmingen in de Kamer beide amendementen verworpen. Dat kwam omdat VVD en PvdA, die eerder nog voor de moties waren, nu tegen stemden. Toch ziet de SGP nog kansen. Over twee weken bespreekt de Tweede Kamer de Najaarsnota. “Ik probeer samen met VVD en PvdA te kijken hoe we via de Najaarsnota alsnog geld voor Zeeland kunnen reserveren. Deze slag is verloren, maar de oorlog nog zeker niet. Aan mij zal het niet liggen,” aldus een strijdbare Dijkgraaf.