Minister Plasterk reikt open data award uit, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 12 december 2016
plaats Utrecht
locatie TivoliVredenburg Toon locatie
aanwezigen R.H.A. (Ronald) Plasterk i e.a.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikt maandag 12 december de allereerste Stuiveling Open Data Award uit aan een publieke of private partij die op een innovatieve manier open data inzet voor maatschappelijke vraagstukken. Dit doet hij tijdens het Hoe Open? Festival van BZK in TivoliVredenburg in Utrecht. De hele dag vinden daar allerlei sessies plaats over open overheid en open data.

Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept dit en legt de nadruk op de maatschappelijke en democratische waarde van open data. De overheid stelt zoveel mogelijk eigen data vrij beschikbaar. Als mensen de informatie eenvoudig kunnen hergebruiken, kunnen ze nuttige nieuwe toepassingen ontwikkelen. Bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg of ten behoeve van de democratie en goed openbaar bestuur.

Er zijn zeven kanshebbers geselecteerd voor de Stuiveling Open Data Award. Boer & Bunder toont data voor alle landbouwgrond, Bleeve HuisScan geeft woningeigenaren inzicht in energiebesparende maatregelen, met Open Spending krijg je inzage in de huishoudboekjes van lokale overheden, Argu Politiek maakt het volgen van de politiek makkelijker, MobilityAnalyst helpt besparen in reistijd, kosten en CO2-uitstoot en GoOV helpt mensen met een beperking reizen met het openbaar vervoer.

Pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij het festival en de awarduitreiking.


1.

Meer over...