Brand!

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op vrijdag 2 december 2016.

2De decembermaand staat traditiegetrouw in het teken van warmte en gezelligheid met familie en vrienden, maar is ook bij uitstek de tijd voor reflectie. Wat ging er afgelopen jaar goed en wat kan beter? Wat gaan we volgend jaar anders doen?

Gezonder eten, meer bewegen? Of vaker iets leuks doen?

Bij dit laatste denk je dan vast niet als eerste aan verzekeringen. Gezellig een avondje met z’n allen polissen vergelijken zie ik niet veel mensen doen.

Toch vallen juist in deze maand veel verlengingsvoorstellen op de mat. En omdat bijna iedereen er een hekel aan heeft de kleine lettertjes te lezen, worden de meeste verzekeringen jaar na jaar stilzwijgend verlengd.

Dat is jammer, want de verzekeringsbranche verandert in rap tempo. Een voorbeeld.

Een man en een vrouw zitten samen op de bank. Zij kijkt tv en hij leest wat op zijn iPad. Plotseling roept hij verschrikt: ‘schat, ik denk dat we brand hebben, want Google biedt ons een brandblusser en tijdelijke huisvesting aan!’ Zie je het voor je? Deze cartoon verscheen een tijdje geleden in de media en geeft subtiel aan hoe online data kunnen worden gebruikt voor persoonlijke aanbiedingen. Zo zijn er autoverzekeringen, die korting geven als je bereid bent de data van je rijgedrag te delen. Leidt ook nog eens tot veiliger rijgedrag. Mooi meegenomen. Boven op de berg een berichtje krijgen of je je wintersportdekking wilt aanzetten, of in de rij op Schiphol je reisverzekering? Klinkt ook goed. Maar wat als de premie voor je ziektekostenverzekering omhoog zou gaan, omdat bekend is hoe vaak je fast food eet en je smart watch laat zien dat je te weinig beweegt? Dan worden we aanmerkelijk minder enthousiast. Welke gegevens wil je wel en niet delen? En wat is dat waard? Het gebruik van data door financiële instellingen staat in 2017 prominent op de agenda in Brussel. Misschien toch een gespreksonderwerp voor de feestdagen?