Eindelijk einde gijzeling Europese natuurwetgeving

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2016.

Tot grote vreugde van D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy heeft de Europese Commissie vandaag besloten om niet met een grondige herziening van de Vogel - en Habitatrichtlijnen te starten.

Hiermee is eindelijk een einde gekomen aan een volledig onnodige gijzeling van het Europees natuurbeleid door Commissievoorzitter Juncker. Het Europees Parlement, de Raad, vele maatschappelijke organisaties en meer dan 500.000 Europeanen hebben meerdere malen hun steun uitgesproken voor de huidige sterke Europese natuurwetgeving. Gerbrandy: "De Vogel- en Habitatrichtlijnen behoren tot de meest succesvolle en belangrijkste Europese wetgeving. Ze zijn essentieel gebleken voor de bescherming van de natuur in Europa. Herziening had tot verzwakking geleid en was een historische vergissing geweest. Gelukkig is de Commissie op tijd bij zinnen gekomen."

Onnodige vertraging

De Vogel - en Habitatrichtlijnen zaten al bijna twee jaar lang vast in een zogeheten Fitness Check; een juridische toets om te kijken of beleid nog steeds relevant is. Via een WOB-verzoek van het onafhankelijke rapport over de Fitness Check werd bekend dat objectief was vastgesteld dat de wetgeving hoognodig is, juist op Europees niveau. Op initiatief van Gerbrandy heeft de voorzitter van het Parlement, Martin Schulz, Juncker aangeschreven snel dit rapport te omarmen.

"Het politieke spel van Juncker heeft tot een jaar vertraging geleid. Heel kwalijk, want pas nu zal Europa zich gaan richten op een betere implementatie van de natuurwetgeving. Uit het rapport over de staat van de Europese natuur in 2015 bleek eens te meer dat we veel meer moeten doen om de natuurdoelen voor 2020 te halen. Nu de wetgeving niet herzien wordt, moeten we ons daarop richten."