Lancering Brede Welvaartsindicator, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 21 december 2016 16:00 - 17:15
plaats Utrecht
locatie Sweelinckzaal, Drift 21 (toegang via Universiteitsbibliotheek, Drift 27) Toon locatie
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Op woensdag 21 december wordt de Brede Welvaartsindicator gelanceerd, een graadmeter die inzicht geeft over de ontwikkeling van welvaart in Nederland. Het is de eerste index die een volledig beeld schetst van het Nederlands welzijn omdat zij verschillende dimensies daarvan, zoals bijvoorbeeld inkomen, onderwijs, gezondheid, milieu, veiligheid en geluk, integreert.

De Brede Welvaartsindicator is een initiatief van onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Rabobank. André Knottnerus, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en hierop reageren.

Programma:

16:00 - 16:10

Opening Bas van Bavel, academisch directeur Instituties voor Open Samenlevingen

16:10 - 16:20

Introductie Hans Stegeman, hoofdeconoom Nederland van de Rabobank

Rabobankieren en brede welvaart?

16:20 - 16:30

Column door Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Global Economic History aan de Universiteit Utrecht

Statistische vernieuwing in het polderlandschap

16:30 - 16:50

Presentatie Indicator door Auke Rijpma (onderzoeker aan de Universiteit Utrecht) en Martijn Badir (econoom bij RaboResearch Nederland)

16:50 - 17:00

Aanbieding rapport aan André Knottnerus, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

Reflectie André Knottnerus

17:00 - 17:15

Reflectie indicator door Alexander Rinnooy Kan (hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Maatschappelijke Adviesraad van IOS)

17:15

Afsluiting en borrel

Over de Brede Welvaartsindicator

Sinds de jaren de jaren zestig wordt er gesproken over de beperkingen van het concept bruto binnenlands product (BBP) om het welzijn van mensen te meten. Het zou te eenzijdig zijn. Er zijn in de loop der jaren wel initiatieven in de richting van meer inclusieve of bredere welvaartsbegrippen genomen maar de ideale meetlat leek nog niet te zijn gevonden.

Met veel trots lanceren de Universiteit Utrecht en Rabobank Nederland de Brede Welvaartsindicator. De Brede Welvaartsindicator is de eerste integrale welzijnsindex van Nederland. Het weegt en meet de volgende dimensies voor welvaart: inkomen, werkgelegenheid en baanzekerheid, onderwijs, gezondheid, milieu, huisvesting, veiligheid, politieke participatie, en geluk. Deze brede welzijnsindex blijkt zich, vooral tijdens en na de crisis van de afgelopen jaren, heel anders te ontwikkelen dan het BBP per hoofd. Dit laatste is extra opvallend omdat het BBP tot nu toe vaak gebruikt wordt om het (economische) welzijn van Nederlanders te indexeren.

De Brede Welvaartsindicator is een initiatief van onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met RaboResearch Nederland.

Begindatum en -tijd

21 december 2016 16:00

Einddatum en -tijd

21 december 2016 17:15

Locatie

Sweelinckzaal, Drift 21, Utrecht (toegang via Universiteitsbibliotheek, Drift 27)

Aanmelden

Opgeven kan via het aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een aantal dagen voor de bijeenkomst per e-mail een bevestiging. Voor vragen kunt u contact opnemen via: 030- 253 1416


1.

Meer over...