Partij voor de Dieren dient Plan B in voor duurzame melkveeboeren

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op maandag 5 december 2016.

De Partij voor de Dieren heeft een reddingsplan ingediend voor de biologische boeren en grondgebonden gezinsbedrijven. Dit voorstel van de Coalitie Grondgebonden Veehouderij veegt de desastreuze maatregelen die de sector zelf wil treffen van tafel. Bovendien zal met dit plan het mestoverschot in Nederland aanzienlijk afnemen en de veestapel verder inkrimpen. Over dit amendement wordt morgen gestemd.

Het nieuwe voorstel, ontworpen door diverse biologische en grondgebonden melkveehouders samen met milieu- en dierenwelzijnsorganisaties, heeft als doel de kille sanering in de meest duurzame melkveehouderijsectoren te voorkomen. Melkveeboeren krijgen een maximum aantal koeien per hectare toegewezen en ook de fosfaatrechten worden gekoppeld aan het bezit van voldoende grond. De fosfaatrechten zijn daarmee ook niet los van de grond verhandelbaar. De intensieve melkveebedrijven worden in 2017 gekort, de grondgebonden en biologische bedrijven worden ontzien. Met het amendement zal de melkveehouderij zich in vijf jaar tijd als geheel omvormen tot zij volledig grondgebonden is. Met een scherpe definitie van grondgebondenheid wordt de koppeling tussen veevoerproductie en mestafzet -en dus het sluiten van de nutriëntenkringlopen- verzekerd. Met dit plan neemt de mestproductie aanzienlijk af en kan de derogatie voorlopig worden behouden.

De Partij voor de Dieren hoopt op steun van een meerderheid van de Kamer. Zo kan het plan van de zuivelindustrie en de staatssecretaris, dat juist gezinsbedrijven hard zal raken, van tafel worden geveegd. Dat plan zorgt er namelijk juist voor dat de melkveehouderij nog intensiever en nog dieronvriendelijker wordt. Het alternatieve Plan B heeft zeer brede steun in de maatschappij en lost de problemen op waar ze ontstaan zijn zonder dat de grondgebonden en biologische melkveehouders daar de dupe van zijn. Zo komt er weer toekomstperspectief voor duurzame familiebedrijven, wordt weidegang fiks gestimuleerd en neemt de belasting van natuur en klimaat door de melkveehouderij fors af.

Het amendement vindt u hier.