Waardering voor negen dappere veteranen, Hilversum - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

Waardering voor negen dappere veteranen, Hilversum

Raadhuis van Hilversum
datum 7 december 2016
plaats Hilversum
locatie Korporaal Van Oudheusdenkazerne Toon locatie
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikt woensdag 7 december zeven dapperheidsonderscheidingen uit. De minister speldt eenmaal de Bronzen Leeuw op, eenmaal het Bronzen Kruis, driemaal het Kruis van Verdienste en twee keer het Vliegerkruis. Tevens ontvangen twee militairen het Ereteken voor Verdienste in goud. De decorandi zijn negen Afghanistanveteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden.

De Bronzen Leeuw wordt uitgereikt aan een officier van de Infanterie. Sergeant der eerste klasse b.d. Paul ontvangt het Bronzen Kruis. Het Kruis van Verdienste wordt opgespeld bij adjudant Fons, kapitein Bart en korporaal der eerste klasse Martijn. Kapitein Roël en kapitein b.d. Lennart krijgen het Vliegerkruis. Naast deze dapperheidsonderscheidingen ontvangen sergeant-majoor Gerard en sergeant b.d. Pauline het Ereteken voor Verdienste in goud. Het eremetaal is toegekend voor getoonde moed tijdens diverse operaties in Afghanistan. De overeenkomst tussen de negen decorandi is dat zij boven zichzelf uitstegen en met gevaar voor eigen leven opkwamen voor de belangen van anderen.

De militairen hebben veel fysiek zware en levensgevaarlijke missies uitgevoerd. Bij veel krachtmetingen bleken de veteranen en hun collega’s veruit in de minderheid. In plaats van terug te deinzen, schroomden de militairen niet om het gevecht aan te gaan.

De negen decorandi deden wat zij zelf als ‘vanzelfsprekend’ bestempelen. Dat is het echter niet; met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan.

Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering. Deze uitreiking gaat gepaard met militair ceremonieel en vindt plaats in het bijzijn van familie, vrienden en autoriteiten.


1.

Meer over...