Aartsbisschop van Mosul bezoekt de Tweede Kamer op 14 december

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 1 december 2016.

Op dit moment woedt de slag om Mosul, Irak. Na meer dan twee jaar bezetting door ISIS, vechten verschillende groepen om ISIS uit Mosul te verjagen. Aartsbisschop Petros Mouche (Syrisch-Katholieke kerk) vluchtte met vele christenen uit Mosul toen ISIS de stad binnenkwam.

Op 14 december zal Pieter Omtzigt (CDA) hem in een openbare vergadering ontvangen, waar hij zal vertellen wat er met christenen in Irak de afgelopen jaren is gebeurd.

Vier andere gasten zullen ook aanwezig zijn met hun verhaal:

Aartsbisschop Mor Polycarpus, aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Nederland. Hij heeft uitgebreide kennis van het gebied en de vluchtelingen in het Midden Oosten.

Nuri Kino, journalist (o.a. Huftington Post), filmmaker en oprichter van ‘A Demand for Action’. Deze organisatie zet zich in voor christenen en andere minderheden in het Midden-Oosten.

Jordan Allott, regisseur van de film ‘Our last stand’ over een Syrisch-Orthodoxe vrouw die een zomer teruggaat naar haar roots in Irak, waar zij vluchtelingenkampen bezoekt, en dorpen die net terugveroverd zijn op ISIS.

Ghada Sukkar, strategisch adviseur van Dorcas en voormalig directeur Dorcas Irak

Deze bijeenkomst is openbaar en toegankelijk voor publiek. Hij vindt plaats op woensdag 14 december 2016 om 14.00 uur.

Filmvoorstelling

In dezelfde week zal de film ‘Our Last stand’ ook twee keer te zien zijn in Nederland:

Op maandag 12 december om 19.30 in Concordia, Enschede.

Op dinsdag 13 december om 17.00 uur in De Balie, Amsterdam.

Na afloop zal er beide keren een gesprek zijn met Jordan Allott, Nuri Kino, aartsbisschop Polycarpus en Pieter Omtzigt.

Bezoek aan het internationaal strafhof

De delegatie is ook voornemens om een bezoek te brengen aan het internationaal strafhof in Den Haag. De parlementaire assemblee van de Raad van Europa erkende op voorstel van Pieter Omtzigt de daden van ISIS als genocide. Het Europees Parlement deed hetzelfde in en resolutie van Lars Adaktusson. Samen met Lord David Alton (Verenigd Koninkrijk) schreven zij een brief aan het strafhof in Den Haag met de vraag om de buitenlandse strijders van ISIS te vervolgen voor genocide. De delegatie wil deze brief persoonlijk toelichten bij het kantoor van de openbaar aanklager van het strafhof, mevrouw Fatou Bensouda.

Voor meer informatie:

Pieter Omtzigt: p.omtzigt@tweedekamer.nl

Bart Elsman: b.elsman@tweedekamer.nl