D66 stemt voor investeren onderwijs, duurzaamheid en innovatie

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 1 december 2016.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de Europese begroting 2017. D66 is blij dat er meer geld vrijgemaakt wordt voor asiel en migratie en de kortingen op onderwijs (Erasmus+), onderzoek en innovatie (Horizon2020) en verduurzamen transport (CEF) zijn terug gedraaid.

Overigens zijn de vastgelegde betalingen voor 2017 lager dan die voor 2016. De facto wordt er dus bezuinigd door Europa. “D66 wil investeren in de kracht van de Europese economie door extra geld uit te trekken voor o.a. onderwijs, banen, en innovatie. Zo versterken we de verdienkracht en duurzame groei van Europa”, aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

Beperkte ruimte

Alhoewel er nu op deze onderdelen weer geïnvesteerd wordt, is D66 nog steeds ontevreden over de begrotingssystematiek. Doordat de meerjarenbegroting (MFK) voor zeven jaar wordt dichtgetimmerd is er zeer beperkte begrotingsruimte voor de jaarlijkse begrotingen. Gerbrandy: “De flexibiliteit om het geld daar uit te geven waar die het meest nodig is, is er nog altijd niet. Juist nu zou een radicale hervorming van de Europese begroting hard nodig zijn. D66 blijft zich dan ook inzetten voor meer efficiënte besteding van Europese middelen en het herzien van de starre Europese begrotingscyclus.”

Gemiste kans

D66 vindt het teleurstellend dat premier Rutte tijdens het Nederlands voorzitterschap de kans heeft laten liggen om de hervorming van het MFK tot prioriteit te maken. Gerbrandy: “Het kabinet grote stappen kunnen zetten om de Europese begroting toekomstbestendig te maken. Zonde dat ze die mogelijkheid niet met beide handen gegrepen hebben.”