EU-leger volstrekt absurd

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2016.

Vandaag schrijft de Volkskrant dat de Europese Commissie jaarlijks 500 miljoen van het EU-geld wil reserveren voor Europese defensie. Daarnaast zou er per jaar maar liefst 5 miljard naar Europese drones moeten gaan. De SGP veroordeelt de Brusselse plannen om miljarden in een speciaal fonds te stoppen voor Europese wapens. Elbert Dijkgraaf: ‘Het is volstrekt absurd om zo via een achterdeur naar een EU-leger toe te werken. Dit fonds is in alle opzichten ongewenst. De krijgsmacht moet een zaak zijn en blijven van soevereine staten. Dit plan toont de Brusselse honger naar meer macht en bevoegdheden. Het is nooit genoeg. De SGP zal alles uit de kast halen om zich binnen het parlement te verzetten tegen deze eerste, maar omvangrijke stap richting een EU-leger.’

Dit Europese Defensiefonds betekent niets anders dan een sluipende gang richting een EU-leger. Op vragen van de SGP verklaarde minister Hennis van Defensie kort geleden nog onomwonden dat de hoge vertegenwoordiger Mogherini niet aanstuurt op een EU-leger. De EU-plannen die vandaag naar buiten kwamen, lijken echter het tegendeel te bewijzen.

Daarom blijft de SGP waakzaam. De minister van Defensie moet voet bij stuk houden: geen Europees leger. De EU als supermacht is volgens de SGP een super slecht plan.