Geen bemoeienis met het kerkgebruik

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2016.

Vandaag heeft Roelof Bisschop kritische vragen gesteld over de inmenging door de overheid in kerkelijke zaken. De overheid hoeft zich niet te bemoeien met het gebruik van kerken. Kerken moeten zelf beslissen of er bijvoorbeeld moslims gebruik mogen maken van hun gebouw.

Schriftelijke vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de inmenging in kerkelijke vieringen door de gemeente Eindhoven

  • Hebt u kennis genomen van het bericht dat de gemeente Eindhoven een langjarige bruikleenovereenkomst voor de Catharinakerk zodanig uitlegt dat onderhoud van het orgel alleen plaatsvindt als de kerkelijke gemeente kerkelijke vieringen op een andere manier vorm gaat geven?
  • Vindt u het verantwoord wanneer een college zich bij het in bruikleen geven van een gebouw de gebruiker onder druk zet en zich gaat bemoeien met de invulling van de kerkelijke vieringen?
  • Wat is uw opvatting over de visie van de gemeente Eindhoven dat geld dat beschikbaar is voor een noodzakelijke restauratie van een pand of bijvoorbeeld historisch orgel niet gebruikt wordt, vanwege de visie van de gebruiker op de invulling van kerkelijke vieringen? Hoe verhoudt deze opstelling van het college zich tot de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het cultuurgoed op basis van de Erfgoedwet mede in het licht van de gesloten bruikleenovereenkomst?
  • Bent u met ons van mening dat een gemeentebestuur zich - mede in het licht van de verschillende taken van kerk en staat - verre moet houden van inmenging in kerkelijke aangelegenheden?
  • Bent u met ons van mening dat een gemeentebestuur van een kerkelijke gemeenschap niet mag eisen om bijvoorbeeld het kerkgebouw te laten gebruiken door moslims die het gebouw als gebedsruimte willen gebruiken of voor andere (geloofs)groepen?
  • Maakt het hierbij nog verschil dat in de bruikleenovereenkomst uitdrukkelijk is bepaald: ‘waarbij dit niet in strijd mag zijn met het karakter van de Rooms-Katholieke eredienst. Voor interkerkelijke of oecumenische bijeenkomsten of activiteiten is hierbij toestemming van de bisschop van Den Bosch vereist.’?
  • Bent u bereid de gemeente Eindhoven erop te wijzen dat de overheid zich moet onthouden van een dergelijke inmenging?