VNL: Rutte II maakt Nederland onveiliger

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2016.

Voorzitter, “ik doe het best goed.” Dat zei de minister van Veiligheid en Justitie afgelopen zaterdag in een interview in het Algemeen Dagblad. Een minister die zichzelf een compliment gaf. Het was erg komisch om te lezen.

Komisch en tegelijkertijd volstrekt ongeloofwaardig. De prestaties van deze minister zijn natuurlijk bedroevend slecht. Al die jaren VVD op het ministerie hebben geleid tot een enorme puinhoop.

Van Teevendeal tot Teeventap en van Volkert van der Graaf tot de zaak professor Maat. Er werd gelogen en geblunderd. We zagen wanpresterende topambtenaren en aftredende bewindspersonen. Er heerste chaos en onrust aan de top van het ministerie. Twee dikke rapporten waren nodig om duidelijkheid te krijgen over de witwasdeal met een crimineel.

Voorzitter, het was allemaal erg pijnlijk om te zien. En ondanks de VVD-verkiezingsbelofte in 2012 werd het onveiliger in Nederland. Onder dit kabinet sloten meer dan de helft van de politiebureaus hun deuren. Terwijl duizenden veroordeelden op dit moment vrij rond lopen, worden ook vele gevangenissen opgedoekt.

Moordenaars en terroristen, zoals Mohammed B. kunnen dankzij een voorstel van staatssecretaris Dijkhoff straks vervroegd vrij komen. Het is absurd VVD-beleid.

Natuurlijk kampen we ook nog steeds met het fiasco nationale politie. De reorganisatie kostte al twee keer zo veel en werd ernstig vertraagd. En de situatie verslechtert alleen maar verder:

Er is nog steeds een groot tekort aan wijkagenten

Het ziekteverzuim bij de politie is twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde

Slechts 26% procent van de misdrijven wordt opgelost. Aangifte doen heeft vaak weinig zin

De aangiftebereidheid is dan ook schrikbarend laag, met name bij vandalisme, seksuele delicten en cybercrime

En bij verschillende politiediensten is de werksfeer totaal verziekt.

Het grootste schandaal was toch wel de zelfverrijking door de ondernemingsraad. In het interview deed deze minister daar laconiek over. Het ging slechts om 1,5 miljoen euro dat misschien verkeerd besteed is. De arrogantie droop er werkelijk vanaf.

De minister van Veiligheid en Justitie kan in plaats van privéfeestjes te geven op de ambassade in Parijs beter eens een cursus zelfreflectie overwegen. Hoe is het mogelijk dat zulke enorme problemen zijn ontstaan mede onder zijn toezicht? Graag een reactie.

Voorzitter, de ellende houdt maar niet op. Door computerstoringen bij de douane komen harddrugs via de Rotterdamse haven ongehinderd ons land binnen. Drugscriminelen hebben onder dit kabinet vrij spel. Tegelijkertijd pakt het de automobilist onevenredig hard in de portemonnee. De trajectcontroles op de snelwegen hebben slechts één doel: het spekken van de schatkist.

Iedere keer stelt deze minister de verkeerde prioriteiten.

De aanpak van terrorisme schiet tekort door klungeligheid en amateurisme. Falende politietelefoons leiden ertoe dat terroristen gewoon hun gang kunnen blijven gaan. En teruggekeerde jihadisten worden niet preventief opgesloten, maar krijgen hulp bij het vinden van woning, werk en een opleiding.

Het naïeve beleid is echt vreselijk om te zien.

Voorzitter, vorig jaar kwam een recordaantal asielzoekers Nederland binnen. Door een gebrek aan capaciteit werd er onvoldoende gescreend. We weten dus niet wie er op dit moment in ons land verblijft. Terwijl bij verschillende aanslagen bleek dat terroristen de asielinstroom misbruikten.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn er op dit moment 80 terroristen in Europa die aanslagen voorbereiden. De komende periode valt er daarnaast een stortvloed aan IS-strijders richting Europa te verwachten.

Het opengrenzenbeleid van dit kabinet blijkt levensgevaarlijk. En nu zou de marechaussee ook nog eens te weinig budget hebben om al haar taken uit te voeren. Wat gaat het kabinet hieraan doen? Graag een reactie.

Voorzitter, de migranten brengen niet alleen terreur met zich mee, maar veroorzaken ook een enorme criminaliteitsgolf. In Duitsland plegen zij elke dag bijna 800 misdaden. De problemen zijn ook in Nederland heel ernstig. Van stelende Marokkaanse asielzoekers in Groningen tot afgewezen asielzoekers die panden kraken in Amsterdam.

Wij zeggen: zet dit tuig zo snel mogelijk uit. En natuurlijk zonder die perverse vertrekbonus.

Voorzitter, ik rond af. Veiligheid is de kerntaak van de overheid. En juist hierop is door Rutte II de afgelopen jaren ongehoord bezuinigd. Het roer moet drastisch om. Mijn partij VNL doet onder andere de volgende voorstellen:

1 miljard extra voor politie en onze veiligheidsdiensten

Meer blauw op straat en hoge straffen voor zware misdrijven

Preventief vastzetten van teruggekeerde jihadisten

De grenzen sluiten voor asielzoekers

En tenslotte, de invoering van een puntenpaspoort voor mensen met een dubbele nationaliteit. Zij zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken. Bij verlies van alle punten (in het geval van één of meer misdrijven) komt het Nederlanderschap te vervallen.

En dat is helemaal geen onhaalbaar voorstel. Bij een veroordeling voor een terroristisch misdrijf is het intrekken van het paspoort al mogelijk. Wij zeggen tegen het kabinet: breid deze wetgeving uit. Want Nederlanders hunkeren naar meer veiligheid. Zij verdienen een regering die daarvoor zorgt.

Dank u wel.