Verduurzaming gaat te langzaam in Europa

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2016.

Vandaag heeft de Europese Commissie het langverwachte energie winter pakket gepresenteerd, bestaande uit acht verschillende voorstellen voor een schone energie unie.

De Commissie wil een einde maken aan publieke subsidies voor kolen, gas en turf en de energiemarkten herzien, zodat lidstaten hun energie efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie opvoeren. Hoewel het pakket met veel bombarie gepresenteerd werd, maakt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zich zorgen over de impact op de transitie naar een schone en vrije energie unie.

Het langverwachte winterpakket: een wassen neus?

“Gezien de ambities van Europa én het grote economische belang daarbij is dit een teleurstellend pakket. De Commissie besteedt veel aandacht aan de potentie van hernieuwbare energie, maar het beleid schiet te kort”, aldus Gerbrandy. De Europese Commissie houdt vast aandeel van hernieuwbare energie van minimaal 27 procent. De doelstelling voor energiebesparing wordt gezet op 30% in 2030. “De doelstellingen van 27 procent zijn echt te laag. Het dwingt slechts minimale inspanningen af en ten aanzien van energiebesparing staat het gelijk aan de besparingen die de markt vanzelf al realiseert zonder enig overheidsbeleid.”

Geen doorvertaling nationaal niveau

Groot vraagteken blijft de bindende Europese doelstelling zonder doorvertaling naar de lidstaten. Gerbrandy: “Het Nederlandse Energieakkoord hebben we te danken aan de bindende doelstelling voor Nederland van 14% duurzame energie in 2020. De druk voor 2030 is nu weggevallen, er is geen concrete Nederlandse doelstelling. De Commissie neemt de verplichting van de lidstaten over zonder de instrumenten die nodig zijn om de doelen te gaan halen.”

Ook in Den Haag is er teleurstellend gereageerd op het winterpakket. D66-Tweede Kamerlid Stientje Van Veldhoven: “Dit pakket toont te weinig ambitie, met deze doelstellingen gaan we het klimaatakkoord van Parijs niet halen. De gepresenteerde Europees-brede doelstellingen moeten bovendien ook eerlijk worden verdeeld over de landen, zodat alle landen weten waar ze aan toe zijn en de komende jaren zelf aan de slag kunnen gaan.”

Verduurzaming biomassa kritisch bekeken

Veel landen, waaronder Nederland, halen hun doelstellingen voor duurzame energie vooral door houtsnippers bij te stoken in kolencentrales. De milieuwinst daarvan is uiterst discutabel. Gerbrandy: “D66 zal de voorstellen voor biomassa heel kritisch bekijken. Bijstook mag geen excuus zijn om investeringen in echte duurzame energie te voorkomen.”

Meer toezicht en controle, maar vooral meer ambitie

De Europese Commissie heeft aangegeven jaarlijks strikter toe te gaan zien op de klimaat- en energie plannen van lidstaten, net zoals dat nu met de begroting gebeurd. Gerbrandy is blij met de voorstellen voor beter overkoepelend energie beleid en toezicht op plannen van lidstaten, maar benadrukt dat de komende jaren nieuwe, ambitieuzere voorstellen van de Commissie nodig zijn om de transitie te kunnen maken naar een schone en vrije energie unie.