Defensie: waarom het EP aandringt op nauwere samenwerking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 25 november 2016, 13:48.

De veiligheid in en rond Europa verslechtert, terwijl er zorg is over de inzet van de inkomende regering in de VS wat betreft NAVO-steun voor de veiligheid van de Europeanen. Deze week keurde het EP een aantal maatregelen goed om de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid binnen de EU te vergemakkelijken. Het EP drong er ook bij de EU-landen op aan om 2% van hun bruto binnenlands product te besteden aan defensie.

Behoefte aan meer samenwerking

Europa wordt geconfronteerd met een burgeroorlog in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, evenals een assertief Rusland, een vluchtelingencrisis en terroristische dreigingen. Deze uitdagingen zijn te omvangrijk om voor een land alleen aan te kunnen dus is het zinvol voor de EU-landen om meer samen te werken op het gebied van defensie en veiligheid.

Een manier zou het oprichten van een Europese defensie-unie zijn. Het EP keurde de plannen hiervoor goed op 22 november. Rapporteur Urmas Paet i zei: "Het belangrijkste doel is om onze middelen te bundelen voor een solide defensie en samenwerking op veiligheidsgebied in de EU."

Het EP herhaalde ook de oproep aan EU-landen om 2% van hun bruto binnenlands product aan defensie te besteden en pleitte voor de oprichting van multinationale strijdkrachten en een EU-hoofdkwartier om crisisbeheersingsoperaties te plannen en aan te sturen.

Rol van de NAVO

De leden riepen deze week ook op tot een grondige herziening van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU om de EU in staat te stellen om op te treden wanneer de NAVO niet bereid is om dat te doen. Deze initiatieven zijn niet bedoeld om de NAVO te verzwakken, eerder het tegendeel.

Ioan Mircea Paşcu i, wiens verslag over de kwestie op woensdag werd goedgekeurd, zei: "De NAVO is bedoeld ter bevordering en verdediging van de waarden die ons ook in de EU samenbrachten."

Volgende stappen

Tijdens de plenaire vergadering in december zullen de leden naar verwachting hun eisen opvolgen bij de bespreking van de aankomende EU-top op 15-16 december. Deze top zal de verbetering van de EU-samenwerking op defensiegebied en externe veiligheid bespreken.

REF. : 20161118STO51800