Virtuele geldstromen ook onder toezicht

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2016.

24Door mijn amendement op een voorstel van de Europese Commissie komen virtuele geldstromen nu ook onder toezicht te staan in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Hieronder het persbericht:

Virtuele geldstromen nu ook onder toezicht tegen witwassen

Ook virtuele geldstromen worden in de toekomst gemonitord in de strijd tegen het wiswassen van geld. Door een amendement van Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) worden deze in een voorstel van de Europese Commissie voor de aanpak van witwaspraktijken, meegenomen. “Er zijn inmiddels heel veel vormen van digitaal geld, zoals Bitcoin, Dogecoin en Litecoin. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden tot witwassen,” zegt Van Nieuwenhuizen. “Het gaat om miljarden euro's; in juni van dit jaar was de totale waarde van alle circulerende ‘virtual currencies’ gestegen tot boven de 10 miljard dollar. Deze 'gaten' moeten worden gedicht. Anders blijf je achter de feiten aanlopen”.

In Straatsburg werd plenair gestemd over het Commissievoorstel. Van Nieuwenhuizen: “Meer transparantie is een goede eerste stap in de aanpak van internationale witwaspraktijken. Met deze richtlijn is er meer zicht op wie nu de echte eigenaar is van het wit te wassen geld”. De volgende stap is, wat de VVD betreft, dat de rest van de wereld dit voorbeeld volgt. “De strijd tegen witwaspraktijken moet internationaal zijn, dat hebben de Panama Papers wel duidelijk gemaakt. Bovendien moet deze strijd ook 'toekomstproof' zijn, want de inkt van het Commissievoorstel is nog niet droog, of er doen zich alweer nieuwe ontwikkelingen voor die de wetgeving in een klap achterhaald kunnen maken. Daar maken criminelen en terroristen dankbaar gebruik van,” zegt Van Nieuwenhuizen.