Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 24 januari 2021
kalender

Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op woensdag 23 november 2016, 2:52.

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding zorgt in de samenleving voor een gevoel van onveiligheid. Door je gezicht te bedekken met een boerka, niqaab, bivakmuts of integraalhelm sluit je jezelf voor anderen af. Als je je kinderen naar school brengt of de trein pakt om naar je werk te gaan wil je de mensen om je heen gewoon kunnen zien en aanspreken. Jezelf verstoppen voor de mensen om je heen past niet in onze samenleving. Gezichtsbedekkende kleding staat haaks op waar wij in Nederland voor staan.

Laat duidelijk zijn, wij zijn van oudsher een tolerant land. Daar hebben onze voorouders hard voor gestreden. Of je nu een hanenkam hebt, vol zit met piercings, een oranje gewaad of een mantelpak draagt, alles kan in Nederland. En voorzitter, ook als je voor je geloof je uiterlijk wilt veranderen, dan staat je dat vrij. Wij staan pal voor de vrijheden van Nederland.

Maar hoe je je in de openbare ruimte gedraagt, daar hebben we met elkaar wat over te zeggen. Het geeft mensen een gevoel van onveiligheid als je niet weet wie je tegenover je hebt, doordat iemand een integraalhelm, een boerka of een bivakmuts draagt.

Om die reden is een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding een langgekoesterde wens van de VVD. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding in publieke ruimtes als het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen is wat de VVD betreft een goede eerste stap op weg naar een algeheel verbod op het dragen ervan in de openbare ruimte. Want dat is wat ons betreft het einddoel.