Strijd wildlife crime krijgt eindelijk politieke prioriteit

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2016.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zeer tevreden met de ruime meerderheid waarmee het rapport over het Europees actieplan tegen wildlife crime vandaag is aangenomen. Gerbrandy heeft in 2013 het initiatief genomen voor een Europese aanpak tegen wildlife crime. Het door hem opgestelde D66-actieplan heeft de basis gevormd voor de Europese aanpak. Gerbrandy: "Eindelijk krijgt de strijd tegen het afslachten van olifanten, neushoorns en vele andere dieren en planten de politieke prioriteit die het verdient. We hebben geen tijd te verliezen, sinds mijn initiatief in 2013 is 15% van alle neushoorns gedood en meer dan 100.000 olifanten. Europa moet nu een vuist maken tegen deze stroperij die de natuur in de hele wereld leegplundert."

Doorpakken

Nu de Commissie en het Parlement hun werk hebben gedaan, is het tijd dat de lidstaten in actie komen. De aanpak van wildlife crime staat en valt met handhaving in en samenwerking tussen de Europese lidstaten. "Het leeuwendeel van de actiepunten vereist nationale uitvoering. Er hoeft niet meer vergaderd te worden, de aanpak is er. Het komt nu alleen aan op politieke wil. Van de 32 actiepunten uit het plan, moeten er 24 voor eind 2016 zijn uitgevoerd. Ik wil nu snel van Raad en Commissie horen op dat gebeurd is", aldus Gerbrandy.

Harde maatregelen

Het actieplan biedt een breed palet van stevige maatregelen. Van training van politie en justitie tot het opnemen van de aanpak in bestaande handelsverdragen. Gerbrandy: "Stroperij en illegale handel in dieren vereisen een integrale aanpak. Het gaat niet alleen om het pakken van de stropers of de handelaren. Dan zijn we in feite al te laat. We moeten handelen voordat een dier gedood is. We moeten zowel vraag als aanbod aanpakken, anders winnen we deze strijd niet."