Brief regering; Evaluatie van de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking die volgen uit het Uniform Subsidiekader (USK) - Verbetering verantwoording en begroting

Deze brief is onder nr. 89 toegevoegd aan dossier 31865 - Verbetering verantwoording en begroting.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verbetering verantwoording en begroting; Brief regering; Evaluatie van de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking die volgen uit het Uniform Subsidiekader (USK)
Document­datum 23-11-2016
Publicatie­datum 23-11-2016
Nummer KST3186589
Kenmerk 31865, nr. 89
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

31 865 Verbetering verantwoording en begroting

Nr. 89 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 november 2016

Op 1 januari 2010 zijn de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking (Aanwijzingen) die volgen uit het Uniform Subsidiekader (USK) van kracht geworden. Bij de introductie van de Aanwijzingen heb ik een evaluatie hiervan aan de Tweede Kamer toegezegd.

De evaluatie is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) en van het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal).

    • Het ADR onderzoek laat zien dat het USK is doorvertaald in departementale regelgeving en in de praktijk goed wordt toegepast. De ADR heeft een beperkt aantal afwijkingen van het USK gevonden. Het betreft hoofdzakelijk oude regelgeving met na-ijlende betalingen. Voor zover het recente regelgeving betreft worden de afwijkingen actief opgepakt in de interdepartementale werkgroep USK.
    • Actal concludeert dat het USK een matigende invloed heeft op de regeldruk van subsidieregelingen, zonder dat dit heeft geleid tot toenames van misbruik en oneigenlijk gebruik. Tegelijkertijd doet Actal aanbevelingen om de regeldruk verder te verlagen, omdat subsidieontvangers nog steeds regeldruk ervaren.

Als bijlage bevat deze brief: (a) het onderzoeksrapport van de ADR; (b) het advies van Actal en (c) een overkoepelend beeld van de evaluatie van het USK1.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.