Lobby in daglicht: iedereen een eerlijke kans om invloed uit te oefenen ⁠⁠⁠⁠ - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 15 oktober 2019
kalender
Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester†i, gepubliceerd op woensdag 23 november 2016.

Nederland is van ons allemaal, niet alleen van de grote bedrijven met veel macht om te lobbyen. Iedereen mag opkomen voor zijn of haar belang. En dus moeten we zorgen dat iedereen dan ook een eerlijke kans heeft om invloed uit te oefenen op wetgeving en beleid.

Nu hebben we toch weer een onderzoek gezien van SOMO, waaruit blijkt dat heel veel banken grote invloed hebben op de ministeries en daar ook gemakkelijk binnen komen. Bankiers hebben veel invloed in Den Haag en Brussel, mede dankzij het lobby budget van miljoenen euroís  waarmee ze financiŽle wetten proberen te beÔnvloeden. Dit vinden wij niet goed, want Nederland is van ons allemaal. De kans bestaat dat enkele partijen een te grote en te eenzijdige stempel drukken op beleid. Dat is niet altijd zichtbaar en daardoor moeilijk controleerbaar. Wij willen dat veranderen. Daarom hebben wij een voorstel: Lobby in daglicht.

Onze nota heet ďLobby in daglichtĒ omdat we denken dat daglicht de beste remedie is tegen risicoís. Het gaat over luisteren naar iedereen, niet alleen de grote machtige partijen die toch wel op ministeries binnen komen. Nodig ook andere mensen uit en kleinere organisaties uit, want zij hebben ook goede ideeŽn. Wij willen dat het Kabinet mensen beter, eerder en op vernieuwende manieren betrekt. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Want in onze ogen is een goede overheid een open en uitnodigende overheid, die mensen betrekt bij het maken van beleid en wetgeving. Daarnaast is het belangrijk om te laten zien dat je geluisterd hebt. Laat zien wat er met advies is gedaan, dit zorgt voor kwaliteit en draagvlak.