De Europese aanpak van de migratiecrisis: Zoektocht naar een duurzame strategie, Den Haag

Nutshuis
datum 14 december 2016 16:30 - 19:00
plaats Den Haag
locatie Nutshuis Toon locatie
organisatie Instituut Clingendael i, Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) i

DEZE BIJEENKOMST IS HELAAS VOLGEBOEKT

De ‘migratiecrisis’ wordt beschouwd als een van de meest ingewikkelde uitdagingen waar de EU nu en ook in de toekomst mee wordt geconfronteerd. Ondanks dat Europa eerder te maken heeft gehad met migrantenstromen, maken Europese burgers zich het meest zorgen over dit vraagstuk. Vluchtelingen en migranten uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, en ook (sub-Sahara) Afrika wagen de overtocht naar Europa vanwege verschillende redenen. Gezien de structurele push factoren in derde landen - zoals klimaatverandering, conflicten, onveiligheid, ongelijkheid en bevolkingsgroei - zal er geen gemakkelijke, snelle oplossing zijn voor deze multidimensionale crisis.

Een lange termijn strategie voor het migratievraagstuk is hard nodig, maar tegelijkertijd lastig te bereiken in een verdeeld Europa met verschillende belangen tussen doorvoer en/of bestemmingslanden. Het is van groot belang dat de EU en haar lidstaten overeenstemming bereiken over een gezamenlijke aanpak, waarbij de interne dimensie (Schengen, Dublin) en externe dimensie (grensbewaking, buitenlands beleid) effectief op elkaar dienen aan te sluiten. Daarnaast vraagt een gezamenlijke Europese aanpak ook aandacht voor de perspectieven uit de regio, en van NGO’s en vluchtelingen.

Instituut Clingendael en het NGIZ (Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken) organiseren op woensdag 14 december vanaf 16.30u in het Nutshuis te Den Haag een publieksdebat over het migratievraagstuk. De bijeenkomst zal vanuit de bovengenoemde verschillende invalshoeken, samen met het publiek, de contouren schetsen voor een duurzame migratiestrategie voor de EU.

U bent van harte welkom deel te nemen. Wij ontvangen graag uw aanmelding middels de onderstaande link. U ontvangt van ons een bevestiging van deelname. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Voor het volledige programma : de-europese-aanpak-van-de-migratiecrisis


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator i.

2.

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ)

Sinds 1945 bestaat er een Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) dat onder meer via lezingen en debatten zo veel mogelijk mensen informatie wil geven over internationale aangelegenheden.

Het NGIZ werkt samen met andere organisaties op het gebied van internationale betrekkingen, stimuleert wetenschappelijk onderzoek door vestiging van (drie) bijzondere leerstoelen en looft een prijs uit voor universitair onderzoek naar internationale onderwerpen.

3.

Meer over...