Starheid ten top: boetes voor Visveiling Urk

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op vrijdag 18 november 2016, 2:45.

Vragen van de leden Lodders en Visser (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het bericht «NVWA kapittelt afslag Urk vanwege condens»

Vraag 1: Bent u bekend met het bericht «NVWA kapittelt afslag Urk vanwege condens»?

Vraag 2: Wat vindt u van het feit dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een lastgeving onder dwangsom heeft opgelegd aan de Visveiling Urk vanwege condensvorming aan de plafonds, een natuurverschijnsel?

Vraag 3: Is er bij een dergelijke condensvorming daadwerkelijk sprake van gevaar voor de volksgezondheid, nu ook de Visveiling Urk heeft aangetoond dat de druppels bacteriologisch schoon zijn?

Vraag 4: Wat is uw reactie op de berichtgeving dat de Visveiling Urk mogelijk drie van de vijf grote koelcellen niet meer mag gebruiken?

Vraag 5: Bent u bekend met de (financiële) gevolgen voor de Visveiling Urk wanneer drie van de vijf grote koelcellen niet meer gebruikt mogen worden?

Vraag 6: Kunt u aangeven hoe de Visveiling Urk de natuurwetten kan aanpassen, zodat de afslag aan de eisen van de NVWA kan voldoen?

Vraag 7: Wat vindt u van het feit dat de Visveiling Urk al sinds 2013 een oplossing probeert te zoeken met koelcelbouwers en wetenschappers en dat ondanks dat er geen oplossing lijkt te bestaan voor dit natuurverschijnsel, de NVWA boetes blijft opleggen en nu met een lastgeving onder dwangsom komt?

«NVWA kapittelt afslag Urk vanwege condens», Visserijnieuws.nl, 11 november 2016.