Brief regering; Taakopdracht Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 427 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Taakopdracht Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid
Document­datum 17-11-2016
Publicatie­datum 17-11-2016
Nummer KST26643427
Kenmerk 26643, nr. 427
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2016-2017

 

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 427

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 november 2016

Hierbij informeer ik u dat het kabinet de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid heeft verzocht om een advies op te stellen over (het verbeteren van) het functioneren van de digitale overheid.

Opdracht aan de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid

De wereld digitaliseert razendsnel en de impact daarvan laat zich voelen over de gehele breedte van de samenleving. Deze ontwikkeling raakt ook de overheid. Digitalisering is door de overheid lange tijd beschouwd als onderdeel van de bedrijfsvoering, gericht op efficiëntieverbetering van overheidsdiensten. Intussen is digitalisering echter onontbeerlijk geworden in het primaire proces van de overheid - veel overheidstaken kunnen niet of nauwelijks nog zonder digitale middelen worden uitgevoerd. Bovendien is een ontwikkeling gaande waarbij maatschappelijke partijen - waaronder burgers - een actieve rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe digitale diensten en dienstverleningsconcepten. Data spelen in dit proces een cruciale rol, niet alleen data van de overheid maar ook van private partijen en burgers. Deze ontwikkeling heeft de potentie om de kwaliteit van het overheidshandelen enorm te vergroten, maar stelt ook eisen aan die overheid (of aan dat overheidshandelen).

Gegeven deze stand van zaken, en in te schatten ontwikkelingen daaromtrent, is het verzoek aan de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid om, ten behoeve van de volgende kabinetsperiode zo evidence based mogelijk te adviseren over (een verbetering van) het functioneren van de digitale overheid voor wat betreft:

  • 1. 
    de doorontwikkeling, de financiering en de governance van de generieke digitale voorzieningen,
  • 2. 
    de doorontwikkeling en de benodigde kennis en kunde voor het leveren van digitale overheidsdiensten voor burgers en bedrijven.

kst-26643-427 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2016

Tweede Kamer, vergaderjaar 2016-2017, 26 643, nr. 427    1

De Studiegroep wordt verzocht om hierbij expliciet aandacht te besteden aan (a) de vraag welke type normering respectievelijk wet- en regelgeving noodzakelijk is, (b) verantwoord datagebruik en toezicht daarop en (c) de rol en positie van medeoverheden.

Naast de gevolgen voor het functioneren van de overheid zelf, heeft digitalisering een veel bredere impact op de samenleving. In de informatiesamenleving veranderen rollen en posities van partijen, zowel in de publieke als de private sfeer. Parallel aan het onderhoud en de verbetering van bestaande digitale voorzieningen zal de overheid zich dan ook moeten herbezinnen op de rol die zij heeft te spelen in de informatiesamenleving. Tegen die achtergrond wordt de studiegroep uitgenodigd om elementen te benoemen die nadere uitwerking behoeven in een toekomstige beleidsagenda voor de informatiesamenleving. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de vernetwerking van de samenleving, herijking van wet- en regelgeving, digitale ethiek en publiek-privaat gebruik van data en digitale middelen.

De studiegroep wordt verzocht zich hierbij eerst te richten op de generieke digitale infrastructuur en dienstverlening en daarna aandacht te besteden aan elementen voor een toekomstige beleidsagenda. Het advies van de studiegroep wordt in de eerste helft van 2017 verwacht.

Leden van de Studiegroep

In de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid nemen plaats: Voorzitter

 

Richard van Zwol

Secretaris-generaal

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Secretaris

Steven Luitjens

Directeur Informatiesamenleving en Overheid Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Leden

Michiel Boots

Raadadviseur

Ministerie van Algemene Zaken

Maarten Camps

Secretaris-generaal

Ministerie van Economische Zaken

Robert Carsouw

Partner

McKinsey & Company

Wilma van Dijk

Directeur Safety, Security & Environment Schiphol Group

Bas Eenhoorn

Digicommissaris De Digicommissaris

Valerie Frissen

Directeur/ Hoogleraar

SIDN fonds/ Erasmus Universiteit Rotterdam

Erik Gerritsen

Secretaris-generaal

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

José Lazeroms

Raad van Bestuur

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen

Manon Leijten

Secretaris-generaal Ministerie van Financiën

Loes Mulder

Secretaris-generaal

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Simone Roos

Directeur-generaal Overheidsorganisatie Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Daniel Ropers    Algemeen Directeur

Bol.com

Franc Weerwind    Burgemeester

Gemeente Almere

De Studiegroep zal in de eerste helft van 2017 zijn rapport aan de ministerraad aanbieden. De ministerraad zal het rapport vervolgens aan beide Kamers der Staten-Generaal aanbieden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.H.A. Plasterk

Tweede Kamer, vergaderjaar 2016-2017, 26 643, nr. 427 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.