Ruim vijf miljard extra voor defensie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 16 november 2016.

Voorzitter, Nederland is een welvarend land. Zelfs een van de rijkste landen ter wereld. Desondanks is onze krijgsmacht de afgelopen jaren op een beschamende manier verwaarloosd. Het kabinet voerde een naïef en levensgevaarlijk defensiebeleid uit.

Met de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president werd dit weer pijnlijk duidelijk. Zijn opmerkingen over de Europese onderpresteerders binnen de NAVO zijn natuurlijk volkomen terecht.

De Europese kritiek daarop is een enorm zwaktebod. Huichelachtig zelfs. Niet Trump, maar freeriders zoals Nederland zijn een gevaar voor het voortbestaan van het Atlantisch bondgenootschap.

Voorzitter, ons land houdt zich al jarenlang niet aan de NAVO-norm van twee procent. We verbreken onze belofte op een vreselijke manier. We lopen achteraan met netto 0,8 procent van het bbp. Dit kabinet laat haar bondgenoten keer op keer keihard in de steek.

Mijn fractie heeft de laatste jaren zes (!) moties ingediend om het defensiebudget op te krikken naar de NAVO-norm. Zes keer ontraadde deze minister onze moties en stemde de meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief VVD, PVV en CDA, tegen. En nu zitten we met een levensgroot probleem.

Vandaag willen wij van het kabinet geen smoesjes meer. Vandaag willen wij duidelijkheid. Wanneer en op welke wijze gaan wij eindelijk onze afspraken nakomen? Of blijven we ook na de Amerikaanse verkiezingen parasiteren op onze bondgenoten?

Wij zeggen: Kom nog vóór de verkiezingen met een duidelijk stappenplan om zo snel mogelijk het defensiebudget met miljarden te verhogen. Het gaat hier om onze veiligheid, dé kerntaak van de overheid.

Voorzitter, het kabinet Rutte II loopt gelukkig bijna op zijn einde. En daarmee kunnen wij terugkijken op de prestaties van deze minister van Defensie. Onze conclusie: het was allemaal niet zo goed. Want, zoals ook defensiedeskundige Dick Zandee in een opiniestuk stelde, de krijgsmacht staat er na vier jaar Hennis nog altijd belabberd voor.

Eerder oordeelde de NAVO en de Algemene Rekenkamer al vernietigend over het gebrek aan inzetbaarheid. En ook de minister gaf toe dat Defensie niet volledig inzetbaar is om ons eigen grondgebied te verdedigen.

Na vier jaar VVD verkeert Defensie dus nog altijd in deplorabele staat. Het budget gaat er als percentage van het bbp de komende jaren alleen maar op achteruit. Het kabinet beloofde een trendbreuk, maar gaf alleen maar afbreuk. Onze krijgsmacht mist slagkracht, de gereedheid is beperkt en de investeringen blijven uit.

Zo moeten de komende vijftien jaar maar liefst 23 schepen worden vervangen, maar ontbreekt het budget hiervoor. De aanschaf van drones wordt vanwege geldgebrek uitgesteld tot 2022. Tegelijkertijd wordt wél geïnvesteerd in yoga lessen voor militairen. Het is totaal lachwekkend.

Voorzitter, de prioriteiten liggen toch ergens anders. Nog steeds kampt de krijgsmacht met een grotere personele uitstroom dan instroom, ongevulde vacatures en enorme tekorten aan munitie en reservedelen. De landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee draaien in het rood. Terugkerende jihadisten kunnen door de zware onderbezetting bij de marechaussee Nederland ongemerkt binnenglippen. En onze commando’s moesten om materieel bedelen bij bondgenoten. Het is allemaal vreselijk triest om te zien.

Maar het ergste, Voorzitter, is hoe dit kabinet omgaat met duizenden oud-militairen. Terwijl belastingambtenaren een goudgerande regeling krijgen, komen veteranen met een AOW-gat soms uit op bijstandsniveau. De vaak genoemde termen erkenning en waardering zijn lege hulzen geworden. Het is schandalig dat het kabinet nog steeds geen volledige compensatie heeft gevonden voor het AOW-gat. Deze dekking moet volgens ons gevonden worden buiten de defensiebegroting.

Voorzitter, we leven in onzekere en onveilige tijden. Mondiale spanningen vragen om een stevig defensiebeleid en een sterke krijgsmacht. Bij dit kabinet ontbreekt elke noodzaak daartoe. Het is zoals meerdere militair deskundigen zeiden: “Nederland speelt stratego op amateurniveau.”

We moeten niet de kapitale fout maken om richting een EU-leger te gaan, zoals de voorzitter van de Europese Commissie Juncker en de Duitse minister van Defensie willen. Deze eurofielen grijpen elke mogelijkheid aan om toe te werken naar een Europese superstaat. Wij willen een soeverein Nederland binnen een sterke NAVO.

Voorzitter, ik rond af. Mijn partij VNL blijft strijden voor Defensie. Als enige partij nemen wij de NAVO-afspraken wél serieus. Wij investeren in ons verkiezingsprogramma structureel ruim 5 miljard extra in onze krijgsmacht. En ja, het is allemaal netjes doorberekend door het CPB.

Met deze extra miljarden krijgt Defensie weer de mogelijkheid om Nederland adequaat te verdedigen. Eerst worden alle bestaande tekorten weggewerkt, daarna willen wij toewerken naar een moderne krijgsmacht gebaseerd op slagkracht.

Dat betekent onder andere meer fregatten en onderzeeërs, meer transportcapaciteit, herstel van eigen tankeenheden en meer geld voor onze reservisten en marechaussee. Maar zeker ook voldoende budget voor cyberwarfare, bewapende drones en andere nieuwe technologieën.

Ieder krijgsmachtsdeel krijgt er bij ons voldoende geld bij. Wij durven op defensiegebied groot te denken. Onze militairen verdienen het, Nederland verdient het.

Dank u wel.