Kamervragen van Mona Keijzer over prognoses aantal asielzoekers

Met dank overgenomen van M.C.G. (Mona) Keijzer i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2016.

Bij het wekelijkse Vragenuurtje heeft Mona Keijzer vragen gesteld aan staatssecretaris Dijkhoff over de prognoses voor het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Volgens Nieuwsuur zou Minister Dijsselbloem van Financiën de prognoses voor het aantal asielzoekers in 2016 verlaagd willen hebben, terwijl daar op het ministerie van Veiligheid en Justitie grote vraagtekens bij werden gezet. Keijzer zegt dat het belangrijk is dit te weten omdat gemeenten uiteindelijk voor voldoende opvangplekken moeten zorgen.

Keijzer noemde het ‘cynisch’ dat blijkbaar om politieke redenen is gekozen voor een lagere prognose dan feitelijk berekend is. Keijzer wilde verder graag weten of het COA en het ministerie voldoende mensen, tijd en geld heeft om met gemeenten ook te kijken naar de voorstellen voor kleinere opvanglocaties. En of de staatssecretaris met de gemeenten in gesprek gaat om te achterhalen wat nu de redenen zijn dat er onvoldoende plekken en woningen voor asielzoekers en statushouders worden gerealiseerd. Keijzer: “Ik spreek wethouders en burgemeesters die mij vertellen dat kleine plekken geweigerd worden. Zij stellen in veel gevallen dat de subsidieregeling onvoldoende is. Een bedrag €6.000 per plek is onvoldoende om goede opvangplekken te realiseren.”

Ook gaat het niet goed met de aanvulling van de woningvoorraad. Keijzer: “Er worden14.000 woningen gebouwd, verdeeld over een aantal jaren. Dat is dus eigenlijk niets. Ik vind het jammer dat deze staatssecretaris niet bereid is om het gesprek met gemeenten aan te gaan over de vraag waar het stokt, om daadwerkelijk na te gaan wat er mis is in de regelingen en om plekken te realiseren. Niet alleen mooie woorden zijn van belang.”

De CDA-fractie wacht nu de voorstellen bij de Voorjaarsnota af om het geld hiervoor te genereren.