CDA: kabinet laat getroffen boeren en tuinders aan hun lot over

Met dank overgenomen van J.L. (Jaco) Geurts i, gepubliceerd op donderdag 30 juni 2016.

De CDA Tweede Kamerfractie heeft via een spoedprocedure opheldering gevraagd aan het kabinet over steun aan getroffen boeren en tuinders in Limburg en Noord-Brabant door het noodweer. Staatssecretaris Van Dam heeft inmiddels een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. ‘Hij stond erbij en keek ernaar. Alleen een hart onder de riem is niet voldoende, Van Dam had nu de kans te laten zien dat hij er ook voor de boeren is,’ aldus CDA woordvoerder Jaco Geurts.

Geurts: ‘ik ben stomverbaasd. In plaats van het snel zoeken naar een passende oplossing komt de staatssecretaris met lege handen aan. Daar hebben de getroffen boeren, tuinders en burgers helemaal niks aan. Ik heb eerder deze week gevraagd om de evaluatie brede weersverzekering zo spoedig mogelijk af te ronden. In de evaluatie moet ook meegenomen worden wat de gevolgen zijn geweest van verhoging assurantiebelasting door dit kabinet van 9,7% naar 21%. Het lijkt erop dat deze verhoging een te hoge drempel is geweest voor ondernemers om aan de brede weersverzekering mee te doen. Dat wil ik graag van de Staatssecretaris horen. Daarnaast wil het CDA inzichtelijk hebben waarom België en Duitsland blijkbaar wel schade vergoeden. En tot slot wil ik weten welke mogelijkheid het kabinet ziet om de wet tegemoetkoming rampen in werking te laten treden.'

Het CDA heeft de staatssecretaris verzocht morgen voor 16:00u te komen met een reactie. Inmiddels wordt de schade van de boeren en tuinders alleen al geschat op een half miljard euro. De schade is dermate groot dat er mede een oplossing vanuit de overheid moet komen. Daarnaast zijn de weersomstandigheden zo extreem geweest zoals in Luyksgestel en Someren waar mega hagelstenen uit de lucht kwamen vallen, daar lijkt geen verzekering op berekend.

CDA tweede Kamerleden Jaco Geurts en Erik Ronnes zullen vrijdagavond 1 juli een bezoek brengen aan het getroffen gebied in de gemeente Bergeijk om met de tuinders, boeren en bewoners te bezien welke vervolg stappen ondernomen kunnen worden om het kabinet tot actie te manen.