De nacht van de tegenmacht, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 23 november 2016 19:00 - 23:00
plaats Amsterdam
locatie De Nieuwe Liefde, Da Costa Kade 102 Toon locatie
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, E.A.M. (Eduard) Nazarski e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Door de geschiedenis heen zijn burgers ontelbare malen collectief in actie gekomen, met grote gevolgen. Denk aan Gandhi’s antikoloniale strijd, de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, de omwenteling in Tunesië of de kleurenrevoluties in Oost-Europa. Doorbraken in het homohuwelijk in diverse landen mogen een succes van burgers worden genoemd. Ja, zélfs de fietsinfrastructuur in Amsterdam is het resultaat van burgerlijk verzet. En dan hebben we het niet over gewelddadig verzet, maar over geweldloos verzet dat verantwoordelijk is geweest voor de grootste transformaties in de moderne geschiedenis - en nog altijd is. Maar de ruimte voor maatschappelijke activisme staat wereldwijd onder druk. Niet alleen op het Zuidelijk halfrond, maar ook in westerse landen.

Tijdens dit festival vieren we dan ook het belang van tegenmacht én brengen we een hommage aan burgermoed wereldwijd. Met workshops, een populisme café, muziek en verdiepende gesprekken tussen activisten, journalisten en politici uit binnen- en buitenland. Hoe ervaren zij de afnemende ruimte, hoe beïnvloedt dat hun strijd? Met welke strategieën en samenwerkingen kunnen we tegenmacht ondersteunen? En wanneer schuurt het economische eigenbelang met de strijd voor de mensenrechten?

In het Populisme Café zullen we specifiek inzoomen op de overwinning van Donald Trump . We voelen ons er ongemakkelijk bij, maar als we het over ‘Tegenmacht’ hebben, hoort daar ook Pegida bij, de anti-AZC-protesten, en rechts populistische bewegingen zoals we die zien ontstaan rondom Trump en Wilders. Moeten we die alleen maar ‘verguizen’? Of kan het zo zijn dat deze mensen in werkelijkheid dezelfde ‘strijd’ tegen het huidige systeem voeren als links activisten - alleen zijn hun strategieën, doelen en oplossingen anders? Veel mensen zien de opkomst van rechts populisme een reactie op ongelijke globalisering. Het zijn onze maatschappijen zelf die dit soort bewegingen hebben kunnen creëren. Stop dus met het linkse minzame oordeel, maar stel jezelf de vraag: hoe moeten wij ons verhouden tot ‘de rechtse populist’?

Wees welkom op dit festival waar we zullen laten zien dat een samenleving zonder tegenmacht geen echte samenleving is!

Dit evenement is een initiatief van Action Aid, BothENDS, De Nieuwe Liefde, Partos, Pax en Vice Versa. Dit evenement volgt op het journalistieke online project ‘De Kracht van de Tegenmacht’.

Gasten

lkj

Andrew Makkinga

Andrew Makkinga is radio- en televisiepresentator en daarnaast veel werkzaam als debatleider en dagvoorzitter. Momenteel is NPO Soul & Jazz, het voormalige Radio6, de thuisbasis van Andrew. Daarnaast is Andrew dit jaar ook weer één van de presentatoren van het North Sea Jazz Festival dat wordt uitgezonden op NPO 3.

Tussen de bedrijven door schuift Andrew regelmatig aan in actualiteitenprogramma’s als Pauw (voorheen Pauw & Witteman) & De Wereld Draait Door, wanneer het gaat om politieke kwesties in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij tevens Radiobestuurslid van Stichting Museumnacht Amsterdam, Nowhere Amsterdam en lid van de Raad van Toezicht van De Melkweg.

Andrew werd geboren in Uganda en woonde enige tijd in Sudan en Nepal, waar hij op jonge leeftijd al feeling ontwikkelde voor maatschappelijke en politieke issues. Op negenjarige leeftijd werd hij geadopteerd door het gezin Makkinga en verhuisde naar Groningen. Op 17-jarige leeftijd nam Andrew als jongste debutant plaats als panellid in het VARA Lagerhuis. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en na zijn Lagerhuis-periode presenteerde Andrew ‘De Battle’, live reportages voor de NPS en maakte de stap naar radio. Een korte periode werkte hij afwisselend voor 3FM, Lijn5 en 3VOOR12.nl.

Danielle Hirsch

frank lodder fotografie

Danielle Hirsch is directeur van Stichting Both ENDS. Both ENDS werkt samen met milieu- en mensenrechtenorganisaties in ontwikkelingslanden aan een duurzame, eerlijke wereld waarin iedereen een stem heeft.

Danielle Hirsch is als econome gespecialiseerd in internationale economische relaties, milieu- en ontwikkelingseconomie. Na haar studie in Amsterdam en Kenia werkte ze in Paraguay bij een NGO die zich inzette voor de transitie naar een democratie. Terug in Nederland werkte ze als consultant aan water- en kustbeheer voor de Wereldbank, VN, de Nederlandse overheid en de EU, in projecten over de hele wereld, van Bangladesh en Centraal-Azië tot Ghana, Nicaragua en Chili. Danielle is ‘fellow’ van het Donella Meadows Leadership Initiative, en is dit jaar opgenomen in de Duurzame top 100 van dagblad Trouw.

Jan Pronk

Oud-minister Jan Pronk (PvdA) was in de periode 1973-2002 onder vier kabinetten actief in zijn ministerschap, respectievelijk in de functies van Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Minister van Volkshuisvesting, Publieke Ordening en Milieubeheer. In deze periode was hij tevens adjunct-secretaris-generaal bij de UNCTAD, de conferentie van de VN aangaande handel en ontwikkeling. Pronk verliet de Nederlandse politiek in 2002 en werd datzelfde jaar aangesteld als professor bij het International Institute for Social Studies (ISS) in Den Haag. In 2004 vertrok hij voor twee jaar naar Khartoem, Sudan, waar hij door Kofi Annan aangewezen werd om als speciale gezant de VN-vredesoperatie te leiden. Sinds zijn pensioen in 2012 is hij Professor Emeritus bij het ISS en geeft hij regelmatig lezingen op universiteiten.

Clément Saccomani

Clément Saccomani is de managing director van het fotoagentschap NOOR Images. Hij begon te werken in het veld als persfotograaf waarbij hij werd vertegenwoordigd door Gamma Agency. In 2009 is Clément toegetreden tot de staf van Magnum Photos. In 2011 werd hij gepromoveerd tot Editorial Director, met als taak het ontwikkelen van sterke, innovatieve strategieën voor visuele storytelling, projecten voor zakelijke klanten, NGO’s en internationale organisaties.

Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie)

Kno’Ledge is een dichter, blogger en motivational speaker.

Hij is de oprichter van de stichtingen Soul Rebel Movement en Nederland Wordt Beter.

In 2011 startte hij samen met anderen de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme.

Breathing Band o.l.v. Orville Breeveld

Orville Breeveld heeft als gitarist, zanger en producer met een grote verscheidenheid aan artiesten, bands, podia en orkesten gewerkt. Zo speelde hij met het Metropole Orkest, Sweelinck Orkest, Nederlands Blazers Ensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Met zijn eigen Breathing Ensemble tourde hij internationaal. Als bandleider en gitarist toerde hij met Karsu en Maher Zain op podia zoals North Sea Jazz, Ankara Jazz, Jerudong Park Brunei, Istanbul Jazz Festival en Sesc Pompeia Sao Paulo. Orville’s songs zijn in zowel het Engels als Nederlands aanstekelijk en de interpretaties van bestaand werk verfrissend. Hij zingt tevens bekende Turkse, Arabische en Braziliaanse liedjes en vermengt deze met zijn eigen muzikaal karakter en virtuositeit.

Liset Meddens

Liset Meddens is vooral bekend door haar werk voor de nieuwe stichting Fossielvrij NL. Ze was eerder VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Ze nam deel aan de VN-conferenties Rio+20, en de klimaattoppen in Durban en Doha. Vorig jaar werkte ze intensief mee aan de grootste klimaatactie ooit in aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs. Ze mobiliseerde in Nederland meer dan 7000 mensen voor een Klimaat Parade aan de vooravond van de Parijse conferentie. Met anderen kreeg ze afgelopen mei drie bussen vol met actievoerders, die meededen aan een drie dagen durende belegering van een Duitse bruinkoolmijn. Meddens is nauw betrokken bij acties zoals ABP Fossielvrij -waarbij het grootste pensioenfonds van Nederland wordt aangezet beleggingen in fossiele brandstoffen terug te trekken.

Farah Kabir

Farah Kabir is een prominente mensenrechten activiste zowel in haar thuisland Bangladesh als wereldwijd. Ze heeft meer dan 19 jaar ervaring in ontwikkelingswerk en onderzoek en ontving in 2012 de Nawab Ali Chowdhury National Award voor haar actieve bijdrage aan de vrouwenrechten beweging in Bangladesh. Sinds 2007 is ze Country Director bij ActionAid Bangladesh. In deze functie komt zij op voor gemarginaliseerde en benadeelde bevolkingsgroepen. Zo was ze negen jaar lang betrokken bij het Happy Home project, dat aan 150 meisjes een veilig thuis bood. Daarnaast heeft ze na de ramp in Rana Plaza actie gevoerd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen richting de getroffen textielarbeiders. Farah is ook zeer betrokken bij thema’s als klimaatverandering, vrouwenrechten en politieke veranderingen wereldwijd. Zo heeft ze op verschillende VN meetings gesproken over Climate Change Adaptation, Disaster Risk Reduction en integrale implementatie van de Sustainable Development Goals.

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg is bekende Nederlandse schrijven en reporter. Tot zijn bekendste boeken behoren Blauwe maandagen (1994) en Tirza (2006). Hij schrijft dagelijks ook de Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Eduard Nazarski

Eduard Nazarski

Sinds 2006 is Eduard Nazarski directeur van Amnesty International Nederland. Zijn expertisegebieden zijn mensenrechten, het vluchtelingenbeleid en het maatschappelijk middenveld. Voor hij bij Amnesty begon werkte Eduard 15 jaar in verschillende functies voor VluchtelingenWerk Nederland, de laatste 6 jaar als directeur. Tevens was hij van 1997 tot 2009 lid van het bestuur van de Europese Raad voor Vluchtelingen (ECRE), waar hij van 2005 tot 2008 voorzitter was. Eduard studeerde sociale- en culturele antropologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en haalde in 2000 zijn MBA-graad.

Qader Shafiq

Qader Shafiq is directeur van Bureau Wijland, een project- en adviesbureau voor duurzaamheid en diversiteit. Ook schrijft hij poëzie, columns en verhalen. Qader is een Nederlander met Afghaanse achtergrond en hij woont sinds 1994 in Nijmegen.

Programma


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...