Hennis tweede op VVD-Kandidatenlijst, Elias geen kandidaat

vrijdag 11 november 2016, 14:29

DEN HAAG (PDC i) - De VVD i heeft op vrijdag 11 november de concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. De top vijf bestaat uit minster van Defensie Jeanine Hennis i, fractievoorzitter Halbe Zijlstra i, vicefractievoorzitter Tamara van Ark i en staatsecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff i.

De lijst bevat tachtig namen. Mark Rutte i, zo was al eerder bekend, is opnieuw lijsttrekker. De hoogste nieuwe binnenkomer is Dennis Wiersma i op plaats 11. Hij was eerder voorzitter van vakbond FNV Jong. Op plaats 16 staat een andere nieuwkomer, Sophie Hermans i. Zij is de dochter van VVD-prominent Loek Hermans i.

Andere nieuwkomers zijn Bente Becker i, politiek assistent van minister Kamp, op plaats 14 en Amsterdams raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius i op nummer 19.

Grote afwezige op de lijst is Kamerlid Ton Elias i. Tot zijn eigen verbijstering heeft hij geen plekje op de kandidatenlijst. Een ander Kamerlid dat is afgevallen is Joost Taverne i.

Enkele VVD'ers lieten al eerder weten niet meer beschikbaar te zijn. Zo zien we oud-Kamerzitter Anouchka van Miltenburg i, minster van Economische Zaken Henk Kamp i en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus i niet terug op de lijst.

Bron: VVD, 11 november 2016