Verkiezingsprogramma zet in op landbouw

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op vrijdag 4 november 2016.

SGP: het is tijd voor de boer

Vandaag presenteert de SGP haar conceptverkiezingsprogramma. In dat programma gaat veel aandacht uit naar de land- en tuinbouw. SGP-voorman Van der Staaij: “Het is tijd voor de boer!”

De SGP vindt dat boeren en tuinders opgezadeld zijn met teveel regels en steeds hogere kosten. SGP-lijsttrekker Van der Staaij: “In de landbouw zijn ontzettend veel gezinsbedrijven actief. Die dreigen nu uitgemolken te worden.” Dat heeft grote gevolgen voor de bedrijvigheid op het platteland. Maar óók voor de investeringen in dierenwelzijn en milieu. ”Als je rood staat, kun je niet groen zijn. Zo eenvoudig is dat. Mooie Haagse praatjes over duurzame landbouw zijn geen cent waard als daar alleen maar kostenverhogingen tegenover gezet worden. Bij een eerlijke boterham voor de burger hoort een eerlijke boterham voor de boer,” aldus Van der Staaij.

Als voorbeeld verwijst de SGP naar de melkveehouderij. SGP-landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf: “Staatssecretaris Van Dam heeft zitten slapen. De sector zit nu in een juridisch moeras. De derogatie en de toekomst van veel bedrijven staan onnodig op het spel. Het is hoog tijd dat Den Haag de laarzen aantrekt voor de landbouw.”

De SGP wil weer een eigen ministerie en minister vóór landbouw. Die minister moet elk jaar minimaal een week meedraaien op een boerenbedrijf. Dijkgraaf: ‘De afstand tussen de theorie van Den Haag en de praktijk in het veld is veel te groot geworden. De land- en tuinbouw heeft een vakminister nodig. Het gaat om ons voedsel en veel bedrijvigheid! Een minister kan in Brussel en Den Haag meer potjes breken dan een staatssecretaris.”

De SGP komt met een groot aantal maatregelen om kosten te verlagen, prijzen te verhogen en verduurzaming te ondersteunen.

  • De rode diesel moet terug.
  • De BTW-landbouwregeling moet behouden blijven.
  • De brede weersverzekering dient vrijgesteld te worden van de assurantiebelasting.
  • Bedrijven moeten de ruimte krijgen verliezen verder achterwaarts te verrekenen met de winstbelasting.
  • Boeren en tuinders moeten meer ruimte krijgen voor markt- en prijsafspraken.
  • Voor onderzoek en innovatie in de landbouw moeten tientallen miljoenen euro’s extra worden uitgetrokken.
  • Het mestbeleid moet op de schop. Met metingen als basis. Met een fosfaatvrije voet voor mest met veel organische stof.

Om het belang van de land- en tuinbouw te onderstrepen lanceert de SGP naast haar verkiezingsprogramma ook een aparte landbouwsite: tijdvoordeboer.nl. Daarop staat alle informatie over de SGP-inzet voor de landbouw. Ook maakt de partij onder het motto ‘tour voor de boer’ een rondgang langs een aantal boerenbedrijven en is zij aanwezig op enkele landbouwbeurzen. Van der Staaij: “Het is tijd voor de boer. Boeren en tuinders verdienen een hart onder de riem en een steun in de rug.”