Sterke coalitie voor vrouwenrechten nodig

Met dank overgenomen van R.P. (Roelof) van Laar i, gepubliceerd op donderdag 10 november 2016.

De positie van vrouwen staat internationaal onder druk. Ik hoopte dat de verkiezing van een vrouw als secretaris-generaal van de Verenigde Naties en een vrouw als president van de Verenigde Staten de balans naar de goede kant zouden doen doorslaan. Ik hoopte dat mijn dochter er twee sprekende voorbeelden bij zou hebben dat vrouwen in deze wereld alles kunnen bereiken. Het tegendeel is nu het geval. De VN en de VS worden geleid door een man.

Trump is op het internationale toneel helaas niet alleen. De zogenaamde ‘unholy alliance’ van het Vaticaan, Arabische staten en andere heersers die weinig met vrouwen hebben, dreigde de afgelopen jaren al vaak de overhand te krijgen in discussies over vrouwenrechten en gelijkheid van mannen en vrouwen. Vrouwen hebben daarom een krachtige internationale coalitie nodig om die druk te weerstaan. Merkel, May, Trudeau, Johnson Sirleaf, Rutte, Ploumen en vele anderen moeten de armen ineen slaan om meer vrouwen op topposities te krijgen. Om het op te nemen voor vrouwen in conflictgebieden. Om vrouwenorganisaties te steunen.

Daarom heb ik minister Ploumen gevraagd of zij bereid is om haar omvangrijke netwerk te mobiliseren om die coalitie te vormen en ervoor te zorgen dat Europa op dit punt eensgezind optreedt en zich actief inspant voor meer vrouwen op internationale topposities. Ook kan de minister kijken naar Nederlandse en Europese budgetten en bepalen of die gericht ingezet kunnen worden om vrouwen en meisjes te bereiken. De minister kennende, deelt ze onze inzet. We moeten aan de slag!