Stadsleven Vlucht naar voren, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 28 november 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen C.P. (Cees) Veerman i, P.B. (Pi) de Bruijn, A. (Arnold) Reijndorp e.a.
organisatie De Balie i

Op 4 november kreeg Tracy Metz de Grote Maaskantprijs uitgereikt, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor het stimuleren van het debat over landschap en stedenbouw. Tijdens de uitreiking lanceerde ze het bijzondere project www.tracyinnederland.nl inclusief haar essay ‘Vlucht naar voren’. Hiervoor werkte ze samen met tekenaar Jan Rothuizen, multimediaproducent Submarine, podcastmakers De Kostgangers en vele meedenkers uit én over de stad.

Tracy neemt de kijker mee op reis door Nederland langs de thema's wonen, water en vrije tijd. Vliegend over het land met Google Earth luister je naar audiotours met interviews met o.a. Arnold Reijndorp (winnaar Maaskantprijs 2012), Henk Ovink (speciaal watergezant) en Hans Mommaas (directeur Planbureau voor de Leefomgeving). Typografische elementen van Jan Rothuizen gaan hierbij een bijzondere relatie aan met de gebouwde omgeving.

Stadsleven ‘Vlucht naar voren’ is een eenmalige live versie van www.tracyinnederland.nl met makers en beschouwers.

Programma

Wonen

  • Fotograaf Theo Baart toont een beeld van zijn Vinex-wijk in Hoofddorp dat buiten de gebaande paden van onze vooroordelen gaat.
  • Architect en Bijlmer-believer Pi de Bruijn neemt ons mee terug naar de jaren '70, toen de droom van de Bijlmer nog springlevend was.

Vrije Tijd

  • Met Stephen Hodes, directeur LAgroup , praten we over de impact van toerisme op ons landschap en vooral: wat we eraan kunnen doen.
  • Fotografe Korrie Besems brengt de architectuur van de Nederlandse vrijetijdsindustrie in beeld in haar boek 'Luilekkerlandschap'. Hoe is ons landschap 'verpret'?

Water

  • Met Cees Veerman, oud-minister van Landbouw en voorzitter van de Delta-commissie, bespreken we de grote lijnen van water in Nederland: hoe ziet hij de toekomst?
  • Florian Boer, medeoprichter van de Urbanisten, vertelt over het Waterplein in Rotterdam. Een goed voorbeeld over hoe de stad flexibel met wateroverlast kan omgaan.
  • Boer Nol Hooijmaijers, vertelt over hoe met een heel ouderwetse oplossing - een zes meter hoge terp - hij toch in de Overdiepse Polder kon blijven wonen.

Makers

  • Ook tekenaar Jan Rothuizen, animator Franka Wiggers, podcastmakers Geert van de Wetering en Daniëlle Emans van De Kostgangers en multimediaproducent Submarine zijn aanwezig om te vertellen hoe dit bijzondere project tot stand kwam.

Over Stadsleven

Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn De Groene Amsterdammer en EYE Filminstituut.​


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...