Boekpresentatie Sjaak Koenis: De Januskop van de Democratie, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 november 2016 16:00
plaats Den Haag
locatie Hofweg 1 Toon locatie
organisatie ProDemos i

Op maandag 21 november geeft schrijver Sjaak Koenis een boekpresentatie over zijn onlangs verschenen boek: De Januskop van de Democratie: Over de bronnen van boosheid in de politiek.

De boekpresentatie wordt georganiseerd door ProDemos, in samenwerking met uitgeverij Van Gennep. Het boek zal worden aangeboden aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (met Democratie in zijn portefeuille). Prof. Dr. Herman Van Gunsteren geeft een eerste reactie op het boek en gaat in op het thema boosheid in de politiek. Sjaak Koenis wordt geïnterviewd door essayist Jan de Roder en enkele politici worden bevraagd naar de rol van boosheid in hun politieke loopbaan.

Over pessimisme in de democratie

Burgers laten zich steeds luidruchtiger en bozer uit over de gang van zaken in de politiek, terwijl politieke partijen hun ankers in de maatschappij lijken te verliezen. Velen zien in deze verschuivingen een gevaar voor de democratie, maar politiek filosoof Sjaak Koenis is minder pessimistisch. De boosheid van de burger vormt volgens hem geen gevaar voor de democratie, maar is er juist een gevolg van. Geïnspireerd door De Tocqueville, Nietzsche, Scheler en Ter Braak onderwerpt Koenis in dit boek de democratie in Nederland aan een nieuw en tegendraads onderzoek.

Programma

  • 16:00 uur: Inloop
  • 16:15 uur: Introductie door Chris ten Kate van Uitgeverij Van Gennep
  • 16:20 - 16:35 uur: Reflectie door Herman Van Gunsteren op het thema Boosheid in de politiek en een eerste reactie op het boek.
  • Intermezzo: politici over de rol van boosheid in hun persoonlijke politieke loopbaan.
  • 16.40-16.55 uur: Interview met Sjaak Koenis door essayist Jan De Roder
  • Intermezzo: politici over de rol van boosheid in hun persoonlijke politieke loopbaan.
  • 17:00 uur: Aanbieding van het boek aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, alsmede een reactie van de minister.
  • 17:15 uur: Discussie en gelegenheid tot het stellen van vragen. Aansluitend borrel.

Na afloop

Aansluitend is er gelegenheid de auteur te ontmoeten en een gesigneerd exemplaar van het boek te kopen. De bijeenkomst is toegankelijk voor genodigden en (beperkt) toegankelijk voor geïnteresseerden.

Praktische informatie

  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Wanneer: 21 november, 16:00- 18:00 uur
  • Toegang: Aanmelden via het online reserveringssysteem.

Pers

Noot voor de pers, niet voor publicatie: geïnteresseerden in een interview met Sjaak Koenis kunnen contact opnemen via 06-42194223 (direct) of 043-3883319 (secretariaat).


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...