Initiatiefnota: verbeter de hulpverlening aan ongewenst zwangere vrouwen

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 november 2016.

De SGP presenteert een initiatiefnota om de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen te verbeteren. De partij hoopt daarbij op steun van andere partijen in de Tweede Kamer. Goede steun aan onbedoeld zwangere vrouwen is immers iets dat alle partijen in de Tweede Kamer aan elkaar verbindt. Ook uit onafhankelijk onderzoek van TNS NIPO naar de houding van Nederlanders rond abortus blijkt dat daarvoor veel steun bestaat.

Kees van der Staaij zoekt draagvlak om aan iedere ongewenst zwangere vrouw een aanbod te doen om een keuzegesprek te voeren met een onafhankelijk keuzehulpverlener. De organisaties die deze keuzebegeleiding bieden, zoals Siriz en Fiom, kunnen vrouwen namelijk het beste ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen die een vrouw ervaart. Uit het TNS NIPO onderzoek blijkt dat ook Nederlanders deze mening delen. De SGP wil daarom dat de overheid de bekostiging hiervoor beter regelt. Abortusklinieken mogen zo’n 100 euro declareren voor elk gesprek dat niet leidt tot een abortus. Daarvoor is een aparte subsidieregeling. Die financiering moet er volgens Van der Staaij ook voor onafhankelijke hulpverleningsinstanties komen.

Keuzebegeleiding

Van der Staaij: ‘Goede keuzebegeleiding aan onbedoeld zwangere vrouwen verdient een impuls. Een huisarts heeft op dit terrein geen wettelijke taak. Gelukkig willen de meeste huisartsen desondanks tijd vrijmaken voor een gesprek met de vrouw. Hiervoor krijgt hij per gesprek echter maar 20 minuten vergoed. In die tijd kan een vrouw nooit alle informatie krijgen die zij nodig heeft voor een weloverwogen besluit. Ik stel daarom voor om huisartsen beter te belonen voor hun inzet.

Daarnaast staan het werk en de financiering van gespecialiseerde hulporganisaties als Fiom en Siriz onder druk. Daardoor zie je dat het uitdragen van een zwangerschap helaas veel moeilijker is dan het afbreken ervan.’

Het is volgens Van der Staaij niet alleen moeilijk om onafhankelijke keuzehulp te krijgen, dat is pas de eerste drempel. ‘Als je je kind wilt houden zit je vaak ook met financiële zorgen, huisvesting en ga zo maar door. Daarom doe ik ook voorstellen om de ondersteuning aan vrouwen bij het uitdragen van de zwangerschap te verbeteren. Het beleid op het gebied van huisvesting, bijstand en schuldhulpregelingen is streng, maar voor bijzondere doelgroepen kan er een uitzondering gemaakt worden. Met name voor ongepland zwangere vrouwen liggen daar nog veel mogelijkheden.’

Link naar de initiatiefnota: