Oekraïne-referendum: Kabinet moet aftreden

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 8 november 2016.

Voorzitter, totale onbetrouwbaarheid. Deze VVD-premier is ermee doordrenkt. Hij heeft al zeven maanden lak aan de stem van zijn eigen bevolking, de mening van miljoenen Nederlanders.

Eerst zou hij voor de zomer uitsluitsel geven, toen na het Brexit-referendum en vervolgens na de EU-top eind juni. Uiteindelijk moest de Kamer de deadline stellen op 1 november. Maar nog steeds weten we niets. Het hele proces is een complete aanfluiting voor de Nederlandse democratie.

Voorzitter, er wordt niet alleen vertraagd, er wordt ook gemanipuleerd. Vóór het referendum ging het volgens premier Rutte slechts om een eenvoudig handelsverdrag. Maar nu stelt hij dat de wereld zal branden als Nederland niet ratificeert. Het is pure bangmakerij van deze minister-president. Zijn optreden is het ambt volstrekt onwaardig

En ondanks dat het kabinet iedere keer zegt dat ‘recht moet worden gedaan aan de Nee-stem,’ geeft het toe dat de beoogde verklaring bij het verdrag inhoudelijk helemaal niets verandert. Deze premier minacht de Nederlandse kiezer.

Het ergste, Voorzitter, is dat het hem ook nog gaat lukken. De strategie van dit kabinet werkt. Het CDA en D66 gaan straks gewillig door de pomp. Het wantrouwen in de politiek groeit zo alleen maar verder.

VNL zegt: Nee is Nee. Geen ratificatie. Hoe simpel kan het zijn.

Wij hebben geen enkel vertrouwen meer in dit democratie-hatende kabinet. Daarom heb ik in de eerste termijn al de volgende motie:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

zegt het vertrouwen op in het kabinet,

en gaat over tot de orde van de dag.

Bontes

Voorzitter, wij willen graag meteen over deze motie hoofdelijk stemmen.

Dank u wel.