Kamervragen over Haagse wethouder die autochtonen gaat discrimineren

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 3 november 2016.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Binnenlandse Zaken over discriminatie van autochtonen door een Haagse wethouder.

  • 1. 
    Hebt u kennis genomen van het bericht ‘Allochtoon krijgt voorrang bij sollicitatie’*?
  • 2. 
    Hoe oordeelt u over de plannen van een Haagse wethouder om autochtonen te discrimineren op grond van hun afkomst?
  • 3. 
    Deelt u de visie van onze fractie dat sollicitanten niet aangenomen dienen te worden op basis van etniciteit maar op basis van kwaliteit? Zo neen, waarom niet?
  • 4. 
    Hoe verhoudt deze vorm van discriminatie zich tot de eerder door u gebezigde zin: “iedereen moet iets van zijn of haar leven kunnen maken zonder gehinderd te worden door discriminatie”**?
  • 5. 
    Wat is uw visie op het gegeven dat de enige vorm van institutioneel racisme in Nederland ‘positieve’ discriminatie betreft?
  • 6. 
    Bent u bereid de discriminerende wethouder spreekwoordelijk op de vingers te tikken en aan te sporen om af te zien van dit onzalige beleid? Zo neen, waarom niet?

*http://www.ad.nl/den-haag/allochtoon-krijgt-voorrang-bij-sollicitatie~aaca5ea6/

**https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2012/12/18/voortgangsbrief-discriminatie-2012/voortgangsbrief-discriminatie-2012.pdf